Paravisie: Tekens van overleden dieren

Deze maand in Paravisie:
* Het artikel: Tekens van overleden dieren.
Meer info is te vinden in het overzicht van mijn artikelen.

Posted in Inspiratie, Paravisie, Schrijfsels, Spiritueel | Leave a comment

De veelzijdige courgette

Van een aardige buurman hadden we uit zijn biologische moestuin twee heerlijke courgettes gekregen; een grote gele en een énorme groene courgette. Superlief natuurlijk! Uit eigen tuin had we een bord vol bramen. Tja, dat zijn dan van die lekkere ingrediënten die garant staan voor een goed maaltje, dat uiteraard vegetarisch is.

Ik heb courgettesoep gemaakt (met gebakken courgette, witte ui, knoflook, mosterd, kerriepoeder, paprikapoeder, kruidenbouillon, verse basilicum en daarna gepureerd). Heerlijk!

De gele courgette heb ik gevuld met vegetarische kip, paprika, sjalotjes, knoflook, verse kruiden en bestrooid met wat oude kaas in de oven gegrild. Lekker met zelfgemaakte rosti-rondjes en een brouwseltje dat bestond uit een gegrilde plak groene courgette, met laagjes spinaziepesto (gemaakt van verse spinazie, walnoten, olijfolie, zout, peper en wat blauwschimmelkaas) en fijngesneden tomaat zonder vruchtvlees.

Als dessertje een hangop van Griekse yoghurt met coulis gemaakt van de verse bramen.
Het heeft weer goed gesmaakt! :)

Posted in koken, Koken zonder vlees | Leave a comment

Een smaakexplosie in Dordrecht bij “De Kop van ‘t Land”

“Dit moeten jullie een keer doen,” zei een vriendin van ons uit Graauw, die bij De kop van ‘t land was gaan eten. Vandaag moesten we in de buurt van Dordrecht zijn, dus was dit de uitgelezen kans om er het verrassings-proeverij-menu te gaan eten, dat uitsluitend op maandagen geserveerd wordt.
De reservering verliep al prettig, want er volgde de vraag of we vegetarisch of veganistisch waren en of we speciale dieetwensen hadden. Het geeft al een heel goed gevoel ergens te gaan eten waar men ervan op de hoogte is dat een kip tot de categorie “dier” behoort en waar je niet geconfronteerd wordt met producten zoals runderbouillon of de vraag gesteld krijgt of een vegetariër écht geen vis eet.

Eenmaal gearriveerd boften we met het prachtige weer, waardoor we de hele avond op het terras met uitzicht op het water konden doorbrengen. Het menu bestond uit 10 gangen met nog wat extraatjes vooraf en na afloop. Met recht een proeverij. De ene smaakexplosie volgde na de andere. Radijs in berenklauwpekel, crème van zandwortel, groene tomaat, koningszwam enzovoort. Alles was heerlijk en zeer zeker inspirerend voor mij als hobbykok. Wat een kunst weet men hier op de borden te toveren! (Zie bovenaan wat foto’s die we maakten, zo krijg je dus maar liefst 10 borden!) Het totaalplaatje klopt ook nog eens in dit restaurant dat je een avondvullend programma geeft door de hoeveelheid gerechten op prachtige gedresseerde borden. Je krijgt steeds een proeverij die niet misstaat in een chic sterrenrestaurant, maar het wordt je niet opgediend door omhooggevallen figuren in een pinguin-outfit. Er werken in dit restaurant ontzettend vriendelijke mensen, de koks maakten een praatje en het bedienend personeel was erg aardig.

Voor vegetariërs en veganisten een absolute aanrader, maar ook voor hen die gewoon eens willen kennismaken met de veelzijdigheid van de diervriendelijke keuken is dit een avondje culinair avontuur. Het restaurant is in handen van chef Gijs Kemmeren, een kok die uitsluitend zonder vis en vlees kookt, houdt van puur organisch en je de natuur op je bord laat proeven. Kemmeren won de internationale vegetarische en veganistische kookwedstrijd in Milaan ‘The vegetarian Chance’ in 2017 en wist ook de ‘de Orogel Wellnes award’ binnen te slepen, voor het gebruik van duurzame, lokale producten en zijn no-waste gedachten.

De gegevens van dit voortreffelijke restaurant zijn:
De kop van ‘t land
Zeedijk 32
3329 LC Dordrecht
T 078 630 06 50
website: www.kopvanhetland.nl

Posted in Algemeen, Inspiratie, koken, Koken zonder vlees | Leave a comment

Kuifje het Duifje

Wij hebben een tijdje geleden een aangereden duifje van de straat opgeraapt.
In dit filmpje kun je haar verhaal zien. Het is een feel good story geworden.
Ieder leven telt!

Posted in Onze dieren, Opvangdieren | Leave a comment

“Ik loop je astraal voorbij” – Marianne Notschaele

plaatjeastraal

De hierboven genoemde citaatjes zijn overgenomen uit “Ik loop je astraal voorbij”, het nieuwe boek van reïncarnatie- en regressietherapeute Marianne Notschaele. Je kunt het eBook via deze link gratis downloaden. Ik ervaarde het als een “paranormale cocktail”, twee woorden die ze zelf in de mond neemt om haar gave te beschrijven.
Een eye-opener voor lezers die zich willen verdiepen in de ongeziene wereld en voor hen die paranormaal gevoelig zijn een feest van herkenning. Marianne brengt haar ervaringen met een zekere luchtigheid en een vlotte pen in beeld. De toegevoegde foto’s maken de hoofdstukken nog levendiger. Hoe vaak lopen we elkaar astraal voorbij, omdat we hen die in andere dimensies verkeren niet zien of omdat we elkaar tijdens het leven ontmoeten maar niet meer herkennen van vorige levens?

Posted in Algemeen, Boeken | Leave a comment

Alternatieven voor het gebruik van eieren

eivrij

Fipronil is een middel dat luizen doodt (en dat gebruiken boeren dan stiekem omdat de kippen veel te dicht op een kluitje zitten). Dat mensen er ziek van worden is volgens hoogleraren geen probleem, het is alleen maar schadelijk voor je nieren, lever en schildklier. Het is niet één boertje dat zich schuldig maakt aan het gebruik van zo’n middel, want op dit moment zijn 180 bedrijven “verdacht”. Tja, de boeren houden zó enorm van hun dieren, wordt me soms verzekerd, maar de kippen betalen natuurlijk weer de rekening, zij worden “geruimd” (al klinkt dat aardiger dan het is). Als ik zelf eieren gebruik, komen ze van onze eigen kippen of haal ik biologische eieren. De laatstgenoemden blijven helaas ook niet gevrijwaard van het Fipronil-schandaal. Foei! Zijn we weer voorgelogen, want we dachten toch dat juist die biologische boeren extra lief waren? Maar… hoe maak je nu pannenkoeken? En hoe zit het met pasta en gebak? Hieronder volgen een paar smakelijke alternatieven die ik eerder op dit blog plaatste, want ik experimenteer daar al een tijdje mee.

Merengue zonder ei:
Voor merengue heb je geen eieren meer nodig, sinds de ontdekking van aquafaba.
Ontdek hier hoe je een lekkere merengue maakt zonder ei.

Ravioli zonder ei:
Het recept voor een ravioli zonder ei kun je hier vinden.

Veganistische chocolade cupcakes:
Deze cakejes zijn ook zeer eenvoudig te maken, kijk maar hier.

Een vleesvervanger zonder ei:
Een recept voor een eenvoudige vleesvervanger zonder ei, die ook prima kan fungeren als borrelhapje, tref je hier.
Een andere vleesvervanger is seitan, zie hier hoe je dat zelf kunt maken.

Pannenkoeken zonder ei
Mijn pannenkoeken maak ik heel vaak zonder ei en zelfs zonder melk.
In plaats van melk neem ik vers geperst sinaasappelsap en in plaats van eieren kies ik dan voor banaan. 1 banaan op iets meer dan een halve liter sinaasappelsap, aangevuld met bloem en goed gemixt, levert je zeer smakelijke pannenkoeken op die ook nog eens een zomers kleurtje krijgen.

Andere baksels:
* In de meeste bakrecepten is banaan een goede vervanger voor ei. Het geeft meestal zelfs een extra smakelijke twist aan je taart of cake.
* Een papje maken van chiazaad aangelegd met warm water, in een verhouding van 1:4.
* Kikkererwtenmeel en water, in een verhouding van 1:1.
* Tahin, pindakaas of een andere notenpasta.

Voor een omelet heb je geen eieren meer nodig, kijk maar op de site van de Groene Meisjes. En ook een Foe Yong Hai kan zonder ei gemaakt worden, kijk maar op de site van de AH. Een ei hoeft er dus niet per sé bij!

Posted in koken, Koken zonder vlees | Leave a comment

Paravisie Augustusnummer 2017

Deze maand in Paravisie:
* een voorstelbericht van mij als nieuwe auteur
* een artikel van mijn hand, getiteld: De vloek van de huilende kinderen.
Meer info is te vinden in het overzicht van mijn artikelen.

Posted in Inspiratie, Paravisie, Schrijfsels, Spiritueel | Leave a comment

Nieuw Boek: Heavy Metal Chick II


Deel 2, het vervolg op mijn thriller “Heavy Metal Chick”, is vandaag verschenen.
Vanaf nu verkrijgbaar bij iedere boekhandel:

Heavy Metal Chick II: Thriller Boektrailer: Heavy Metal Chick II

Monique Hendriks

Heavy Metal Chick II
"Heavy Metal Chick II" is het spannende vervolg op het juni 2015 verschenen thrillerdebuut "Heavy Metal Chick" van Monique Hendriks dat NBD Biblion bestempelde als een absolute aanrader voor liefhebbers van het thrillergenre.
€18,95 Paperback

Posted in Inspiratie, Nieuwsberichten, Schrijfsels | Leave a comment

Veganistische Ravioli

Wij zijn vegetariërs maar vinden het ook heerlijk om veganistisch te eten. Het is de meest pure manier van koken en natuurlijk ook de meest diervriendelijke. Verse pasta maak je gewoonlijk met bloem, ei en zout, en hoewel dat ook erg lekker is (veel lekkerder dan kant-en-klare pasta) en je daar heus geen pasta-apparaat voor nodig hebt als je b.v. reepjes maakt, vond ik het ook leuk om eens een pasta te maken die volledig veganistisch is en dus geen dierlijke producten bevat. Het is eventjes wat werk, maar ja, dan heb je ook wel écht iets lekkers. Bovendien is het hartstikke gezond :)

Ik besloot ravioli te maken en vond hiervoor een handig basisrecept op een blog van een naamgenoot. Je kunt het recept hier vinden. Ik had echter geen gebuild meel in huis en dus koos ik voor biologisch tarwemeel, maar dat werkte ook prima.

Ik heb het volgende gedaan:
210 gram tarwemeel
70 gram kikkererwtenmeel
een flinke snuf fleur de sel
1 eetlepel olijfolie
150 ml water

Ik heb de pasta gekneed op de manier zoals beschreven staat in het genoemde blog. De droge ingrediënten gemengd, olie en water toegevoegd en gekneed tot er een goede elastische deegbal ontstond. Dit 10 minuten laten rusten in een plastic zakje. Op het blog staat heel goed uitgelegd hoe je dat kunt doen. Ik heb de ravioli een avond eerder gemaakt en daarom op borden met bakpapier gelegd, ze bedekt met huishoudfolie en een nacht in de koelkast bewaard.
Mijn vulling en saus zijn anders. Ik koos voor een tomatenvulling en een tomatensaus, waarvan je hieronder mijn recept kunt lezen.

De ravioli heb ik gemaakt door steeds deeglappen uit te rollen en er met een glas rondjes uit te steken. Nadien heb ik er steeds een halve eetlepel vulling op gedaan, de rondjes dichtgeplakt met water, aangedrukt en er vervolgens met een vork voorzichtig een mooi randje rondom gedrukt.

De vulling:
1,5e hand walnoten
1 hand cashewnoten
het sap van een halve citroen
een beetje balsamico
fleur de sel
flinke scheut olijfolie
een stuk of 15 lange sprieten bieslook
1 zoete puntpaprika
1 blikje tomatenpuree (zo’n blik van het formaat van 2 kleine blikjes)
2 theelepels suiker

Alle ingrediënten maalde ik in één keer in de keukenmachine. Het overschot van deze heerlijke pesto die ontstond, heb ik op een stokbroodje bij het gerecht geserveerd.

De saus:
500 gram passata
1,5e ui in ringetjes
2 geperste tenen knoflook
8 grote kastanjechampignons
6 in stukjes gesneden zongedroogde tomaten
4 eetlepels zwarte olijven
fleur de sel

De champignons en ui snijden en samen met de geperste knoflook bakken.
Dan de passata erbij, de olijven en de zongedroogde tomaten en dit op smaak brengen met de fleur de sel of wat zout.

De ravioli 5 minuten koken en de saus eroverheen of ernaast serveren. Wij hebben hiervan met 2 personen gegeten en zaten helemaal tjokvol. Het is dus ruim genoeg voor minstens 3 personen.
Lekker met stokbrood en een salade erbij. Bovenaan kun je een foto zien van dit gerecht.
Natuurlijk hoort daar ook een veganistisch toetje bij. Ik maakte sinaasappelpudding met een kiwi-citroen compote.

Posted in Inspiratie, koken, Koken zonder vlees | Tagged , | Leave a comment

Boekreview “Contrast” door Marianne Notschaele

Altijd fijn om een goede review te krijgen :) Reïncarnatietherapeute Marianne Notschaele beoordeelde “Contrast – als een zoektocht naar de waarheid verandert in het vinden van jezelf.”

Ik had gewoonweg geen tijd in verband met mijn werk, maar anders had ik het echt in één keer achter elkaar uitgelezen, zo spannend was het verhaal. ‘Contrast’ zit erg goed in elkaar en bevat verrassende, soms onverwachte verhaalwendingen die toch logisch zijn. Het vleugje ‘paranormaal’ dat erin zit, vond ik aantrekkelijk. Normaal ben ik géén fan van thrillers omdat ik me bij het lezen meestal ga ergeren aan te ver gezochte verhaallijnen of een grote mate van bloederigheid. Hier was dat geenszins het geval. Knap, hoe Monique Hendriks de spanning telkens weet op te voeren in deze psychologische thriller. Hou je van spannende psychologische thrillers, onderwerpen als relatie- en gezinsperikelen, de Zuid-Franse sfeer en een vleugje mystiek, lees dan ‘Contrast’ Lees verder op: Vorigelevens.blogspot.nl

Monique Hendriks

Contrast
Contrast is een psychologische thriller waarin de prijs van een moeilijke jeugd en verloren idealen centraal staan. Het verhaal speelt zich af in Zuid-Frankrijk, waar zich tijdens een geplande familievakantie een groot drama voltrekt.
€19,95 Paperback

Posted in Uncategorized | Leave a comment