Paravisie: Het Orakel van Dodona

orakeldodona

Deze maand in het Novembernummer van Paravisie:
* Het artikel: “Het Orakel van Dodona”.
Meer info is te vinden in het overzicht van mijn artikelen.

Posted in Inspiratie, Paravisie, Schrijfsels, Spiritueel | Leave a comment

Heavy Metal Chick II in alle bibliotheken

“Een absolute aanrader voor liefhebbers van het thrillergenre”, zo omschreef Biblion deel 1 van Heavy Metal Chick. Het werd massaal aangekocht door de Nederlandse bibliotheken.
Inmiddels is het verschenen Heavy Metal Chick II ook beloond met een hele goede beoordeling van Biblion. “Het is haar wederom gelukt,” schreef de recensent. Opnieuw ontving ik een grote bestelling van Biblion. Inmiddels is de bestelling aan hun geleverd en binnenkort is dus ook dit tweede deel via vrijwel alle Nederlandse Bibliotheken te lenen. Ik ben daar natuurlijk hartstikke blij mee en trots op, want als schrijver is hartstikke fijn als lezers plezier beleven aan je boeken en dankzij opname in het bibliotheekbestand word je als schrijver extra veel gelezen. Hieronder tref je de review van Biblion aan en daaronder staan de bestellinkjes van Deel 1 en Deel 2, voor als je de boeken wilt kopen.

biblion-over-heavy-metal-chick-ii

Monique Hendriks

Heavy Metal Chick
Heavy Metal Chick is een spannende thriller over het leven van een rockzangeres die kampt met een verleden vol vraagtekens. Terwijl de hitlijsten lonken, vinden er lugubere gebeurtenissen plaats...
€17,95 Paperback

Monique Hendriks

Heavy Metal Chick II
"Heavy Metal Chick II" is het spannende vervolg op het juni 2015 verschenen thrillerdebuut "Heavy Metal Chick" van Monique Hendriks dat NBD Biblion bestempelde als een absolute aanrader voor liefhebbers van het thrillergenre.
€18,95 Paperback

Posted in Boeken, Inspiratie, Schrijfsels | Leave a comment

Zelf kaas maken

Zelf kaas maken, lijkt me niet zo makkelijk. Maar zelf veganistische kaas maken, is heel eenvoudig. Eerder maakte ik al eens een Veganistische Kruidenroomkaas, nu heb ik een veganistische komijnekaas gemaakt.
Ik volgde voor de komijnekaas dit recept voor rijstkaas van Vegetus, al heb ik er wel wat aan toegevoegd. Zo heb ik twee flinke volle theelepels mosterd gebruikt en heb ik toen de kaasprut uit de blender kwam daar een theelepel herbs de Provence aan toegevoegd en 1 flinke eetlepel komijn. Omdat ik geen gewone azijn in huis had, heb ik dat vervangen voor extra citroensap. Tot slot heb ik meer kurkuma gebruikt (een flinke theelepel), niet alleen vanwege de mooie kleur die het geeft, maar ook omdat dat zo gezond is.
Op de facebookgroep Vegan Kaas Maken werd gewaarschuwd geen kleefrijstmeel te gebruiken, daarom nam ik Biologisch rijstmeel van het merk Joannesmolen. Het werkte prima!
Ik heb geen stoompan, dus vandaar dat ik die zelf heb gemaakt, door een omgekeerd kommetje in een grote soeppan te plaatsen in een flinke laag kokend water, daarbovenop heb ik het kommetje gezet met het kaasmengsel (zodat dat niet het water raakte) en daarna de deksel erop gedaan en het zo drie kwartier laten stomen. (Zie de foto linksboven.) Na een nachtje opstijven in de koelkast, kwam daar een mooie en smakelijke kaasvervanger uit. Diervriendelijk en lekker! De kaas kan beter nog iets langer opstijven, wordt in het recept gemeld, maar ik kon niet wachten om het alvast te proeven. Het smaakt prima en erg lekker op mijn zelfgebakken broodjes!

Posted in koken, Koken zonder vlees | Leave a comment

Paravisie-Oktober – Mijn artikel “Vlinderkracht”

Deze maand in het Oktobernummer van Paravisie:
* Het artikel: “Vlinderkracht”.
Meer info is te vinden in het overzicht van mijn artikelen.

reclamevlinder

Posted in Inspiratie, Paravisie, Schrijfsels, Spiritueel | Leave a comment

Paravisie: Tekens van overleden dieren

Deze maand in Paravisie:
* Het artikel: Tekens van overleden dieren.
Meer info is te vinden in het overzicht van mijn artikelen.

Posted in Inspiratie, Paravisie, Schrijfsels, Spiritueel | Leave a comment

De veelzijdige courgette

Van een aardige buurman hadden we uit zijn biologische moestuin twee heerlijke courgettes gekregen; een grote gele en een énorme groene courgette. Superlief natuurlijk! Uit eigen tuin had we een bord vol bramen. Tja, dat zijn dan van die lekkere ingrediënten die garant staan voor een goed maaltje, dat uiteraard vegetarisch is.

Ik heb courgettesoep gemaakt (met gebakken courgette, witte ui, knoflook, mosterd, kerriepoeder, paprikapoeder, kruidenbouillon, verse basilicum en daarna gepureerd). Heerlijk!

De gele courgette heb ik gevuld met vegetarische kip, paprika, sjalotjes, knoflook, verse kruiden en bestrooid met wat oude kaas in de oven gegrild. Lekker met zelfgemaakte rosti-rondjes en een brouwseltje dat bestond uit een gegrilde plak groene courgette, met laagjes spinaziepesto (gemaakt van verse spinazie, walnoten, olijfolie, zout, peper en wat blauwschimmelkaas) en fijngesneden tomaat zonder vruchtvlees.

Als dessertje een hangop van Griekse yoghurt met coulis gemaakt van de verse bramen.
Het heeft weer goed gesmaakt! :)

Posted in koken, Koken zonder vlees | Leave a comment

Een smaakexplosie in Dordrecht bij “De Kop van ‘t Land”

“Dit moeten jullie een keer doen,” zei een vriendin van ons uit Graauw, die bij De kop van ‘t land was gaan eten. Vandaag moesten we in de buurt van Dordrecht zijn, dus was dit de uitgelezen kans om er het verrassings-proeverij-menu te gaan eten, dat uitsluitend op maandagen geserveerd wordt.
De reservering verliep al prettig, want er volgde de vraag of we vegetarisch of veganistisch waren en of we speciale dieetwensen hadden. Het geeft al een heel goed gevoel ergens te gaan eten waar men ervan op de hoogte is dat een kip tot de categorie “dier” behoort en waar je niet geconfronteerd wordt met producten zoals runderbouillon of de vraag gesteld krijgt of een vegetariër écht geen vis eet.

Eenmaal gearriveerd boften we met het prachtige weer, waardoor we de hele avond op het terras met uitzicht op het water konden doorbrengen. Het menu bestond uit 10 gangen met nog wat extraatjes vooraf en na afloop. Met recht een proeverij. De ene smaakexplosie volgde na de andere. Radijs in berenklauwpekel, crème van zandwortel, groene tomaat, koningszwam enzovoort. Alles was heerlijk en zeer zeker inspirerend voor mij als hobbykok. Wat een kunst weet men hier op de borden te toveren! (Zie bovenaan wat foto’s die we maakten, zo krijg je dus maar liefst 10 borden!) Het totaalplaatje klopt ook nog eens in dit restaurant dat je een avondvullend programma geeft door de hoeveelheid gerechten op prachtige gedresseerde borden. Je krijgt steeds een proeverij die niet misstaat in een chic sterrenrestaurant, maar het wordt je niet opgediend door omhooggevallen figuren in een pinguin-outfit. Er werken in dit restaurant ontzettend vriendelijke mensen, de koks maakten een praatje en het bedienend personeel was erg aardig.

Voor vegetariërs en veganisten een absolute aanrader, maar ook voor hen die gewoon eens willen kennismaken met de veelzijdigheid van de diervriendelijke keuken is dit een avondje culinair avontuur. Het restaurant is in handen van chef Gijs Kemmeren, een kok die uitsluitend zonder vis en vlees kookt, houdt van puur organisch en je de natuur op je bord laat proeven. Kemmeren won de internationale vegetarische en veganistische kookwedstrijd in Milaan ‘The vegetarian Chance’ in 2017 en wist ook de ‘de Orogel Wellnes award’ binnen te slepen, voor het gebruik van duurzame, lokale producten en zijn no-waste gedachten.

De gegevens van dit voortreffelijke restaurant zijn:
De kop van ‘t land
Zeedijk 32
3329 LC Dordrecht
T 078 630 06 50
website: www.kopvanhetland.nl

Posted in Algemeen, Inspiratie, koken, Koken zonder vlees | Leave a comment

Kuifje het Duifje

Wij hebben een tijdje geleden een aangereden duifje van de straat opgeraapt.
In dit filmpje kun je haar verhaal zien. Het is een feel good story geworden.
Ieder leven telt!

Posted in Onze dieren, Opvangdieren | Leave a comment

“Ik loop je astraal voorbij” – Marianne Notschaele

plaatjeastraal

De hierboven genoemde citaatjes zijn overgenomen uit “Ik loop je astraal voorbij”, het nieuwe boek van reïncarnatie- en regressietherapeute Marianne Notschaele. Je kunt het eBook via deze link gratis downloaden. Ik ervaarde het als een “paranormale cocktail”, twee woorden die ze zelf in de mond neemt om haar gave te beschrijven.
Een eye-opener voor lezers die zich willen verdiepen in de ongeziene wereld en voor hen die paranormaal gevoelig zijn een feest van herkenning. Marianne brengt haar ervaringen met een zekere luchtigheid en een vlotte pen in beeld. De toegevoegde foto’s maken de hoofdstukken nog levendiger. Hoe vaak lopen we elkaar astraal voorbij, omdat we hen die in andere dimensies verkeren niet zien of omdat we elkaar tijdens het leven ontmoeten maar niet meer herkennen van vorige levens?

Posted in Algemeen, Boeken | Leave a comment

Alternatieven voor het gebruik van eieren

eivrij

Fipronil is een middel dat luizen doodt (en dat gebruiken boeren dan stiekem omdat de kippen veel te dicht op een kluitje zitten). Dat mensen er ziek van worden is volgens hoogleraren geen probleem, het is alleen maar schadelijk voor je nieren, lever en schildklier. Het is niet één boertje dat zich schuldig maakt aan het gebruik van zo’n middel, want op dit moment zijn 180 bedrijven “verdacht”. Tja, de boeren houden zó enorm van hun dieren, wordt me soms verzekerd, maar de kippen betalen natuurlijk weer de rekening, zij worden “geruimd” (al klinkt dat aardiger dan het is). Als ik zelf eieren gebruik, komen ze van onze eigen kippen of haal ik biologische eieren. De laatstgenoemden blijven helaas ook niet gevrijwaard van het Fipronil-schandaal. Foei! Zijn we weer voorgelogen, want we dachten toch dat juist die biologische boeren extra lief waren? Maar… hoe maak je nu pannenkoeken? En hoe zit het met pasta en gebak? Hieronder volgen een paar smakelijke alternatieven die ik eerder op dit blog plaatste, want ik experimenteer daar al een tijdje mee.

Merengue zonder ei:
Voor merengue heb je geen eieren meer nodig, sinds de ontdekking van aquafaba.
Ontdek hier hoe je een lekkere merengue maakt zonder ei.

Ravioli zonder ei:
Het recept voor een ravioli zonder ei kun je hier vinden.

Veganistische chocolade cupcakes:
Deze cakejes zijn ook zeer eenvoudig te maken, kijk maar hier.

Een vleesvervanger zonder ei:
Een recept voor een eenvoudige vleesvervanger zonder ei, die ook prima kan fungeren als borrelhapje, tref je hier.
Een andere vleesvervanger is seitan, zie hier hoe je dat zelf kunt maken.

Pannenkoeken zonder ei
Mijn pannenkoeken maak ik heel vaak zonder ei en zelfs zonder melk.
In plaats van melk neem ik vers geperst sinaasappelsap en in plaats van eieren kies ik dan voor banaan. 1 banaan op iets meer dan een halve liter sinaasappelsap, aangevuld met bloem en goed gemixt, levert je zeer smakelijke pannenkoeken op die ook nog eens een zomers kleurtje krijgen.

Andere baksels:
* In de meeste bakrecepten is banaan een goede vervanger voor ei. Het geeft meestal zelfs een extra smakelijke twist aan je taart of cake.
* Een papje maken van chiazaad aangelegd met warm water, in een verhouding van 1:4.
* Kikkererwtenmeel en water, in een verhouding van 1:1.
* Tahin, pindakaas of een andere notenpasta.

Voor een omelet heb je geen eieren meer nodig, kijk maar op de site van de Groene Meisjes. En ook een Foe Yong Hai kan zonder ei gemaakt worden, kijk maar op de site van de AH. Een ei hoeft er dus niet per sé bij!

Posted in koken, Koken zonder vlees | Leave a comment