Zelf siroop maken


Ik wilde al een tijdje zelf siroop maken, maar twijfelde over de receptuur, omdat er op internet weinig over geschreven is. Veel recepten bevatten witte suiker en dat wilde ik vermijden en vervangen voor ongeraffineerde rietsuiker. Ook zijn er veel recepten te vinden over het maken van vlierbessensiroop en die zijn niet aan mij besteed, omdat ik niet zo van de “bessen” ben. Na verschillende recepten te hebben bekeken van o.a. vlierbessensiroop en verhoudingen te bestuderen, maakte ik twee uitprobeersels die erg lekker smaken. Hieronder zal ik dan ook stap voor stap beschrijven hoe je een citroen-limoensiroop en een fruitsiroop kunt maken, maar voor ik de receptuur deel, wil ik even vooraf beschrijven waarom ik besloten heb om zelf siroop te gaan maken. (Als jou dat niets interesseert, scroll dan naar onderen naar de recepten.)

Waarom zelf siroop maken?
Ik noemde net al de suiker. Het verschil tussen witte suiker en ongeraffineerde rietsuiker is dat witte suiker is ontdaan van alle voedzame stoffen die suiker bevat (stoffen die het lichaam juist nodig heeft om suiker te kunnen verwerken). Witte suiker wordt o.a. gewalst, gefilterd, ingedikt en ontkleurd. Voor het ontkleuren van deze suiker worden verkoolde koeienbeenderen gebruikt. Witte suiker wordt behandeld met formaldehyde, verzuurd met zwaveldioxide en er worden allerlei stoffen aan toegevoegd. Omdat alle goede stoffen eruitgehaald worden en er chemische rotzooi wordt toegevoegd, zorgt witte suiker voor heel wat gezondheidsproblemen. Daarom gebruiken wij altijd ongeraffineerde rietsuiker en heb ik dus ook rietsuiker gebruikt voor mijn siropen.

Op flessen siroop die je kunt kopen in de winkel staat vaak “zonder toegevoegde suiker”. Die tekst is heel erg misleidend. Iedereen die het drinkt, kan proeven dat het erg zoet is. Dat komt omdat het boordevol glucose-fructosestroop zit. Dergelijke siroop is daardoor allerminst “natuurlijk”. Deze zoetstof blijkt namelijk vaak kwik te bevatten als gevolg van het productieproces. Tevens is deze stof een veroorzaker van overgewicht. Google maar eens op glucose-fructosestroop en je zult versteld staan over wat je leest. Zelfs in siropen uit de reformwinkel zit vaak die rotzooi. Als een fabrikant andere zoetmakers toevoegt, bevat een siroop meestal stoffen zoals het kankerverwekkende aspartaam. Stoffen die extra schadelijk zijn voor kinderen en zwangere vrouwen. Van light-producten is inmiddels ook al lang bekend dat ze juist dik maken in plaats van dun. De meeste mensen die veel light-drinken zijn over het algemeen genomen absoluut niet slank. Bovendien zijn deze stoffen allemaal erg ongezond.

Verder bevatten vrijwel alle siropen e-nummers, smaakversterkers, kleurstoffen en houdbaarheidsmiddelen, waarvan iedereen inmiddels wel weet dat ze slecht zijn. Ook worden er dierlijke stoffen in siropen gebruikt o.a. van varkens om de helderheid te bevorderen (zoals fabrikanten dat ook met bier en wijn doen). Met “fruit” hebben dergelijke siropen over het algemeen genomen weinig te maken.

Siroop met ongeraffineerde rietsuiker op basis van vers fruit
Eigenlijk is het raar dat je moeite moet doen om te onderzoeken hoe je zelf iets kunt maken wat zo veel gedronken wordt. Mijn uitprobeersels zijn gemaakt van vers fruit, zonder extra smaakmakers. De suiker die ik gebruik is uiteraard ongeraffineerde rietsuiker. Deze suiker zoet niet alleen, maar maakt tevens het product langer houdbaar. Daarnaast is citroen een natuurlijk houdbaarheidsmiddel. Mijn verwachting is dat de siropen in de koelkast ongeveer een maand houdbaar zullen zijn.
Naar aanleiding van het eindresultaat, heb ik berekend dat onderstaande siropen zo’n 20% minder calorieën bevatten dan siroop die je in de winkel koopt. Hierbij ben ik er vanuit gegaan dat je de siroop aanlengt met vijf delen water. Omdat deze siroop echter door de natuurlijke stoffen je “echte smaken” laat proeven, is het heel goed mogelijk om meer delen water toe te voegen als je geen erge zoetekauw bent. Daardoor wordt het eindproduct dan nog wat lighter dan de genoemde 20%. Ook is deze siroop een goede basis voor “water met een smaakje”. Als je b.v. de citroen-limoensiroop dun aanlengt en verse munt, schijfjes citroen en limoen toevoegt, heb je ook een lekker drankje dat b.v. heel geschikt is om te serveren bij de maaltijd.

Wat heb je nodig
Ik heb voor de twee onderstaande recepten 2 weckpotten gebruikt van 1,5 liter (o.a. verkrijgbaar bij Blokker). Hoewel het niet zo elegant staat om siroop uit een weckpot te schenken, zijn deze potten wel handig bij de bereiding, omdat je de siroop er makkelijk vanuit de pan in kunt overgieten. Een alternatief zijn goede afsluitbare, glazen flessen. Voordat je de siroop overgiet in een weckpot of fles, moet je deze steriel maken. Dit kun je doen door de pot of fles vol te gieten (en te overgieten) met kokend water of door deze in kokend water te dompelen. Verder heb je een pan nodig en een zeef met fijne gaatjes (hoe fijner de gaatjes hoe beter).

Citroen-limoensiroop
Deze siroop is het makkelijkste te bereiden. Je hebt 3 citroenen en 3 limoenen nodig. Pers de citroenen en limoenen en doe het sap in een pan. (Het maakt niet uit als er pulp of pitjes bij zitten, want nadien moet je e.e.a. toch zeven.) Je hebt dan ongeveer 250 ml sap. (Controleer dat even als je denkt dat je minder of meer sap hebt.) Voeg 2/5e water toe. Bij 250 ml is dat dus 100 ml water. Breng het kort lichtjes aan de kook, zodat ook de stoffen van het pulp opgenomen worden in het water. Zeef het sap (zonder er met een lepel in te roeren en zonder op het pulp te drukken, want dit kruipt anders door de gaatjes). Als je daarna dezelfde pan wilt gebruiken dan moet je de pan even goed omspoelen, er mag geen pulp in de pan achterblijven. Doe het sap weer in de pan en breng het lichtjes aan de kook, zodat het een beetje pruttelt. Voeg nu langzaam 525 gram ongeraffineerde rietsuiker toe. Roer steeds net zo lang tot de suiker is opgelost en voeg dan weer wat suiker toe. Zodra je geen suikerkorreltjes meer ziet en je een gladde massa hebt, is de siroop klaar. Je kunt het nu overgieten in een met kokend water gesteriliseerde weckpot. Je siroop kan nu afkoelen, in de koelkast geplaatst worden en is dan klaar voor gebruik.

Aardbeien-druivensiroop
Voor deze siroop heb je 250 gram aardbeien nodig en 250 gram druiven. Tevens moet je aan deze siroop 2 geperste citroenen toevoegen om de houdbaarheid te bevorderen.
Was de aardbeien en druiven en snijd ze in partjes. Breng de partjes met 500 ml water aan de kook. Laat het ongeveer 10 minuten zacht stoven met een deksel op de pan. Belangrijke stoffen zijn hierdoor alvast opgenomen in het water. Giet nu de hele inhoud van de pan over in een keukenmachine (met metalen hakmes) of gebruik een blender of staafmixer. Pers de twee citroenen uit en voeg ze toe aan het mengsel. Pureer alles nu tot een brei van het water en het fruit. Spoel je pan goed schoon als je dezelfde pan wilt gebruiken en plaats de zeef op de pan. Giet het mengsel op de zeef, zodat pulp, pitjes en vocht kunnen scheiden. Schud eventueel een beetje met de zeef, maar ga niet met een lepel roeren, want juist de pulp moet achterblijven in de zeef en mag niet door de gaatjes gedrukt worden. Als je alles gezeefd hebt, breng je het fruitvocht lichtjes aan de kook. Voor deze siroop moet je zo’n 600 gram ongeraffineerde rietsuiker toevoegen. Laat het langzaam beetje voor beetje smelten. Zodra je een heldere substantie hebt, is je siroop klaar. Je kunt het nu overgieten in een met kokend water gesteriliseerde weckpot. Je siroop kan nu afkoelen, in de koelkast geplaatst worden en is dan klaar voor gebruik.

Uiteraard kun je nog veel meer varieren. Ik ben daar nog niet aan toegekomen, maar ga het zeker proberen. Zorg er altijd voor dat je voldoende suiker toevoegt en gebruik altijd minimaal twee citroenen om de houdbaarheid te bevorderen.
De smaken van deze siropen zijn “anders”. Persoonlijk vind ik het veel lekkerder smaken dan de kleurstofrijke varianten uit de winkel. Serveer het gezellig in een grote kan met ijsblokjes.

Kijk ook eens bij: Citroen-limoensiroop Extra Strong, bij Rode siroop maken en bij: “Zelf een zomerse siroop maken”.

© Monique Hendriks – alle rechten voorbehouden

banner-stilstaand

Dit bericht is geplaatst in koken, Koken zonder vlees. Bookmark de permalink.

2 reacties op Zelf siroop maken

 1. huppelmannetje schreef:

  Klinkt lekker en gezond! Ik wil op een iets andere manier ook siroop maken, namelijk door de suiker toe te voegen in de sapextractor. Bij een sapextractor worden vruchten gedurende een bepaalde tijd blootgesteld aan stoom. Door deze verhitting sijpelt het pure sap uit de vruchten. Dit sap wordt opgevangen en vervolgens gebotteld. In één liter gaat zo bijvoorbeeld het sap van 23 appels en 23 peren. Het is gewoon waterig, maar kan wel worden aangelengd.
  Heb je ervaring met een sapextractor en het maken van siroop op deze wijze?

  Hartelijke groet,

  Chris Peters

  • admin schreef:

   Beste Chris,
   Ik heb daar geen ervaring mee, maar ik neem aan dat de stoom de suiker ook vloeibaar zal maken. Ik gebruik bij alle siropen rietsuiker en citroen, de suiker ook om het ietsje dikker te maken (al blijft dit ook waterig) en de citroenen (maar ook de suiker) ter conservering. Wat je ook doet, voeg in ieder geval het sap van een paar citroenen toe om het langer houdbaar te maken. Gewoon maar testen of je idee werkt 🙂 Ik weet dat ze in Frankrijk ook nog mint aan zelfgemaakte siropen toevoegen + honing. Ik zie dat jullie imkers zijn en wellicht is het dan extra leuk om zoiets ook met suiker en honing uit te proberen. Wij drinken nog maar heel af en toe frisdrank, vinden de zelfgemaakte limonade zo veel lekkerder 😉 Ik denk dat jouw idee ook wel gaat lukken. Je krijgt wellicht dan wel sneller een iets troebelere limonade, vermoed ik, maar dat maakt niet uit. Sowieso wordt sap van citrusfruit minder snel troebel. Als ik limonade maak met b.v. bramen of aardbeien wordt het ook sneller troebel, dan zinkt er ook een deeltje naar de bodem, waardoor het steeds vooraf even geschud moet worden. Met appels en peren vind ik de limonade iets minder geslaagd, althans, als siroop. Het verkleurd sneller. Het is wel weer zo dat als je een limonade maakt van appels en dat mengt met water, het meer lijkt op een soort appelsapje en dus minder siroopachtig is. Het is leuk om ermee te experimenteren. Laat het me nog maar eens weten of het gelukt is en succes 😉
   Groetjes,
   Monique

Geef een antwoord