Decemberdrama voor “dierenvrienden”

Vreselijk, hè, al dat vuurwerk in de vroege decemberdagen? Vogels schrikken en paarden slaan op hol. Psychopaten helpen er honden en katten mee om zeep, lanceren muizen met vuurpijlen… Met name de laatst genoemde diersoort, mag je te allen tijde vermoorden. Die mag je gif geven waardoor het bloed niet goed meer gaat stollen zodat het dier sterft aan interne bloedingen. Je mag ze ook vangen in klemmen die met een haak een nekslag toedienen, en het geeft niet als dat niet helemaal werkt en de muis een paar uur ligt te creperen. Maar wegschieten met een vuurpijl, nee, dat gaat iedereen toch wel wat ver. Dat kan écht niet. En juist nu staan de kranten weer vol met dit soort ellende. Dolksteken in de rug van machteloos staande dierenvrienden.

Vuurwerk afsteken gebeurt vaak al op tijdstippen waarop het nog helemaal niet mag, want officieel mag er alleen vanaf 18.00 uur op 31 december tot 1 januari 02.00 uur geknald worden. Vuurwerk mag 153 decibel hebben, omdat de pijngrens van mensen op 120 decibel zit. Snapt u het nog? Die knallen zijn irritant en leiden tot ergernis bij mens en dier. Met name honden en katten hebben er zichtbaar hinder van, die horen immers zoveel beter dan mensen. Daarom moeten ze medicijntjes krijgen, gekalmeerd worden, mogen ze bij voorkeur het hele jaar al oefenen met cd’s om met name die ene dag in het jaar te kunnen trotseren. Iedereen die van dieren houdt, vindt het zielig dat hun harige schatjes zo lijden, met name door de vroegtijdige, onverwachtse knallen.

Niet alleen zijn we met name in december begaan met onze huisdieren, maar juist in die koude periode vrezen we ook voor de wilde dieren. Die schrikken zich soms letterlijk dood en vallen dan met bosjes uit de lucht, soms wel vijfduizend tegelijk. Ieder jaar lijkt de apocalyps op komst als er honderden vogels neerstorten, zoals dat in Arkansas, Louisiana en ook in het Zweedse Falköping het geval was. Inmiddels concluderen Amerikaanse wetenschappers dat dit alles het gevolg is van trauma door harde klappen van vuurwerk. Dat geldt mogelijk ook voor de miljoenen vissen die steeds weer dood aanspoelen.

Het is allemaal in en in triest en dit soort decemberleed zou aan banden gelegd moeten worden. Gecontroleerde lichtshows door de gemeente, alleen siervuurwerk, geen harde knallen, geen illegale bommen uit het buitenland waarvan je ramen gaan trillen. Er zijn alternatieven genoeg! Boze tongen vinden dat alles wat licht geeft en knalt afgeschaft moet worden. Onze privacy hebben we toch al opgegeven door lid te zijn van Facebook en een mobieltje te dragen, Sinterklaas is aan banden gelegd waardoor de term “witte” kerst ook ter discussie komt te staan, we mogen nergens meer roken, moeten schaars omgaan met alcohol, zijn al zo veel kwijt… Dus daarom kunnen we de vuurwerktraditie ook maar het beste helemaal afschaffen. Dat kan er dan toch ook nog wel bij? De tijd van boze geesten verjagen en demonische familiezielen afschrikken, is immers voorbij, toch?
Onder het mom van vriendschappelijke gevoelens voor dieren, moeten we december kunnen doorbrengen met slechts beperkt geknal of helemaal zonder knallen. We houden immers van dieren. Namen het toch ook massaal op voor Marius de Giraffe? Dus uit naam van de dieren mogen wij best eisen dat het vuurwerk gestaakt wordt.

Maar wat is een “dierenliefhebber” eigenlijk in de twaalfde maand? In de laatste dagen van de decembermaand van oliebollen en appelbeignets richt de liefhebberij van dieren zich toch ook heel erg op een receptuur van een gangendiner dat gegarneerd is met naastenliefde, gebaseerd op een boek dat “Gij zult niet doden” predikt. Een zin die heel letterlijk genomen wordt, want als het écht niet mocht, zou er staan: “Gij zult anderen niet laten doden”.
Met het “speciale” kerstgevoel van vrede en saamhorigheid in het achterhoofd, verorberen Nederlanders volgens de Vegetariërsbond per kerstdag 1,2 miljoen dieren, voor beide kerstdagen belanden er dus 2,4 miljoen dieren op tafel. Drie keer zoveel als op een “normale” dag. Ik vraag me af “hoeveel” en “hoe” veel dierenvrienden zich aan het eind van de decemberperiode ontkoppelen van het hypocriete gevoel dat ze echt van dieren houden. Het zijn de flexitariërs die op die dag maar weer eens zondigen, de gevoelige zielen die zich wijs maken dat je gewoon kunt happen in iets wat je niet gekend hebt en de hypocrieten die zich voorhouden dat ze toch wel een dierenvriend blijven, ondanks dat ze bijten in een bloederig, stuk vlees. En dan is er nog de grote groep die helemaal nergens bij nadenkt en gewoon slikt.

Naast geprik in lammetjes, herten, eenden en wilde zwijnen, zijn de grootste decemberslachtoffers toch wel de kalkoenen en konijnen. Juist met kerst willen mensen kennelijk wat anders. Dan eten ze een in een bakje opgebaarde, kreupele kalkoen die net zo doorgefokt is als een plofkip en verorberen ze in wijn gebraden konijnen die leefden in draadkooien die vergelijkbaar zijn met een legbatterij. Wie wat anders wil, kiest voor Foie gras, door dwangvoedering middels een trechter met pneumatische pomp “gekweekte”, vervette ganzenlever, voor een onverdoofd gecastreerd biggetje of voor een aan bloedarmoede lijdend kalfje dat een ziekmakend, ijzerarm dieet had en daarom wit vlees heeft in plaats van bloedrood. Wie dat niet wil en een beetje aan de dieren denkt, kiest uiteraard voor biologisch en drukt de gedachte weg dat ook die dieren gilden vlak voordat ze dood gingen. Een stukje meer mag best, het is immers kerst. Kerst mag blijven, want kerst is niet het probleem. Nee, vuurwerk is het grote drama van december!

Voor wie zich aan het eind van het jaar wil bezinnen, niet meet met twee maten en zich niet onder de pseudo-dierenliefhebbers schaart, heb ik onderaan een paar leuke links geselecteerd voor een kerstfeest zonder dierenleed. Wie graag tekstueel geïnspireerd wil worden, kan deze citaten eens lezen. Vuurwerk zorgt voor stress en angst, is vervuilend, levert schade op en zorgt voor een verhuftering, maar kom niet, uitgerekend in december, bij me aankakken met bullshit over een “ban” op vuurwerk uit dierenliefde, als je de streling van je tong vervult met bloed door met kerst drie keer zoveel “dier” te eten. Het geknal dat jouw huisdier die paar dagen per jaar moet trotseren, is “niets” vergeleken met het leed dat de dieren op je bord doorstonden voor jouw smaakpappillen.

Tips om op een diervriendelijkere manier de feestdagen in te vullen, kun je vinden op de onderstaande links:

http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten
http://www.vegetariers.nl/kerst
http://www.ah.nl/allerhande/recepten/R-L1383828430527/vegetarische-kerstrecepten
http://www.kerstrecepten.net/category/vegetarisch/
http://allrecipes.nl/recepten/label-3079/vegetarisch-makkelijk-recepten.aspx

Monique Hendriks
Monique en Barry

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord