Hoe je met 1 potje kikkererwten drie gerechten maakt!

Gewoonlijk als je kikkererwten maakt, gooi je het vocht weg en verwarm je de erwten of vermeng je ze in een salade, maar in dit geval zijn de kikkererwten bijzaak en maak je juist van het vocht uit het potje een vervanger voor opgeklopt eiwit.
Vandaag hoorde ik voor het eerst van “Aquafaba”, een moeilijke naam voor vocht van kikkererwten, waarmee je dus een veganistische vervanger voor eieren maakt en waarvan onder andere meringue, ijs en chocomousse gemaakt kan worden.
(Bedankt voor de tip, Wonieka Meuter!) Ideaal voor vegans, maar ook voor mensen die (rauw) ei willen vermijden, allergisch zijn voor melkproducten of light willen eten en toch b.v. mousse of ijs willen. Recepten te over te vinden op internet als je zoekt op aquafaba. Mijn varianten zijn echter niet zo light :)

Ik ben even lekker naar eigen inzicht gaan experimenteren met 1 potje biologische kikkererwten, waarvan ik twee chocoladetoetjes (extra dark) heb gemaakt, twee meringuegebakjes met aardbeien en tot slot een hummus-achtig smeerseltje van de kikkererwten.
Hieronder kun je lezen hoe ik te werk ben gegaan.

Smelt 100 gram pure chocolade au bain marie op een laag pitje en laat afkoelen. Laat de oven vast voorverwarmen op 115 graden.
Neem een glazen potje biologische kikkererwten (350 gram). (Het is belangrijk om biologische erwten te nemen in glas, omdat niet biologische producten bestrijdingsmiddelen bevatten en omdat in de wand van ingeblikte groenten altijd schadelijke parabenen verwerkt zitten.)
Zeef de erwten en vang het vocht op in een kom.


Mix het vocht tot het eruit ziet als opgeklopt eiwit (zo’n 7 minuten). Voeg er 2 eetlepels rietsuiker aan toe en klop nogmaals een tijdje tot de rietsuiker is opgelost en het schuim witte pieken vormt.

Schep de helft van het schuim over in een andere bak en schep hier de chocolade doorheen. Voeg een half zakje klop-fix toe en mix heel kort. Verdeel het mengsel over twee bakjes. Schep op beiden 2 eetlepels schuim en spatel doorelkaar zodat de luchtigheid behouden blijft. Dek af met huishoudfolie en plaats in de koelkast.
Gerecht 1 is nu klaar en moet even een paar uur opstijven in de koelkast. Deze luchtige extra dark chocoladepudding kun je nadien bestrooien met wat poedersuiker en een mintblaadje. Zonder slagroom is het een echt vegan-dessert.
Wil je het nog luchtiger hebben of mousse-achtiger, spatel er dan meer schuim door.

Van het restant heb ik meringue gemaakt. Ik heb 5 eetlepels poedersuiker toegevoegd, 1 theelepel maizena en dit opnieuw goed doorgeklopt. (De poedersuiker moet je een beetje op gevoel doen, het kan zijn dat er wat meer in moet als je meer schuim over hebt.) Vervolgen heb ik twee bergjes op bakpapier geschept en dit in de oven geplaatst op 115 graden. Het moet ongeveer 2 uur in de oven staan voordat de meringue droog is. (Achteraf bezien had ik er evengoed 4 bergjes van kunnen maken, want het waren behoorlijke meringues! Ook is er dus genoeg over om de pudding iets luchtiger te maken als je dat wilt.) Deze meringues heb ik geserveerd met verse aardbeien, zoals je kunt zien op de foto helemaal bovenaan op dit blog. Veganisten kunnen in plaats van slagroom eventueel wat van het kikkererwtenschuim erop doen. (Het schuim smaakt een beetje naar de vulling van negerzoenen.)

Het resultaat zijn prachtige krokante meringues. (Ik heb al vaker meringues gemaakt en moet bekennen dat die niet altijd even goed lukken, maar deze waren helemaal perfect!)

Van de kikkererwten heb ik een hummus-achtig smeerseltje gemaakt. Als ik zoiets maak, gebruik ik gewoon wat er op dat moment in huis is en waar ik zin in heb.
Dit kikkererwtensmeersel heb ik als volgt gemaakt:
– kikkererwten
– een sjalotje
– twee tenen knoflook
– 8 schijfjes jalapenos uit een potje
– een volle eetlepel reepjes zongedroogde tomaat
– scheut olijfolie (extra vierge goede olijfolie nemen)
Dit in de keukenmachine korrelig pureren met het hakmes.
Vervolgens nog een scheut olijfolie toevoegen (zelf een beetje de smeuigheid bepalen), het sap van een halve citroen, peper en zout. Dit ook nog even goed mengen.
Een stuk of 8 muntblaadjes fijnsnijden en die erdoor roeren. En voilla ook gerecht 3 is klaar. Lekker om te dippen of op een stokbroodje te smeren.

Dat allemaal met als basis 1 potje kikkererwten!
Kijk ook eens bij dit blogbericht. Daar kun je o.a. lezen hoe ik met aquafaba een Belgische tartare-knoflooksaus maakte en een fluffy-aardbeien dessert.
Wil je meer lezen over het koken met aquafaba, dan kun je je aanmelden op deze facebookpagina, waar volop geexperimenteerd wordt met deze bijzondere ontdekking.
© Bovenstaande recepten zijn uitprobeersels van Monique Hendriks

This entry was posted in koken, Koken zonder vlees and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie