Aquafaba: weer drie gerechten van 1 potje kikkererwten

Een avondmaaltijd op basis van kikkererwten, maar dan anders:
Kikkererwten zijn hartstikke gezond. Dat ze vol met eiwit zitten, blijkt al uit het vocht van een potje biologische kikkererwten, dat een perfecte vervanger is voor dierlijk eiwit. De erwten zijn goed voor diabetespatienten, er zit veel ijzer in en dat is goed voor het bloed en de stofwisseling. Ook vrouwen die in de overgang zijn hebben baat bij deze erwten en uit onderzoek blijkt zelfs dat ze de vorming van kanker tegengaan. De vezels zijn goed voor de darmen. Dat deze erwten goed zijn voor je afweersysteem, komt door de aanwezigheid van zink en bovendien gaat de erwt veroudering tegen. Omdat ze weinig calorieën bevatten, maar ze je toch een “vol gevoel” geven, kunnen ze ook goede dienst bewijzen aan hen die willen afvallen.

Net zoals bij in mijn eerder beschreven blogbericht, ben ik nu opnieuw aan het experimenteren met deze erwten en gebruik ik wederom niet alleen de erwten zelf, maar ook het vocht. Je hebt voor de onderstaande recepten 1 potje biologische kikkererwten nodig en ik heb er zowel een hoofdgerecht, een saus en een dessert mee gemaakt. (Geschikt voor 2 personen.)

Vooraf doen:
Vang het vocht van het potje biologische kikkererwten op in een kom door de erwten boven een zeef te laten uitlekken. (Neem een glazen potje biologische kikkererwten (350 gram). Het is belangrijk om biologische erwten te nemen in glas, omdat niet biologische producten bestrijdingsmiddelen bevatten en omdat in de wand van ingeblikte groenten altijd schadelijke stoffen verwerkt zitten.) Het vocht van de kikkererwten wordt “aquafaba” genoemd, hetgeen vertaald kan worden in bonenwater. Klop het vocht op tot er een eiwitachtig schuim ontstaat dat lijkt op opgeklopt eiwit.

Tartaresaus met knoflook voor bij het hoofdgerecht:
Neem 5 eetlepels van het opgeklopte schuim en doe die in een maatbeker die geschikt is voor een mixer. Doe er 1 eetlepel citroensap bij, een snufje zout, een eetlepel azijn en mix het door elkaar terwijl je langzaam, met hele kleine scheutjes, olijfolie toevoegt. (Ik heb extra vierge olijfolie genomen, maar dit geeft wel een afwijkende smaak, je kunt dus ook zonnebloemolie gebruiken.) Ga hiermee door tot er een dikkere mayonaise-achtige substantie ontstaan is en zet deze in de koelkast.

Snipper een sjalotje, hak 2 eetlepels kappertjes fijn, snijd twee augurken klein en pers twee tenen knoflook.
Roer dit alles, samen met een halve eetlepel mosterd, gedroogde dille en een paar druppels tabasco door je aquafaba-mayo. Je hebt nu een Belgische/Aquafaba tartare-knoflooksaus gemaakt waaraan geen eigeel is toegevoegd. Plaats de saus in de koelkast. Deze saus is veiliger te eten dan sauzen met verse eieren, want je loopt op deze manier geen risico op salmonella of andere bacterieën die in eieren kunnen zitten. De saus is niet alleen geschikt voor mensen die allergisch zijn voor eieren, maar is ook veganistisch. Hoewel de saus anders smaakt dan saus met ei of uit een potje, is deze saus qua structuur een goede vervanger voor mayonaise voor hen die geen eieren mogen of willen eten.

Een fluffy aardbeien-dessert:
Klop nu het overgebleven schuim nogmaals op en voeg er 3 eetlepels rietsuiker aan toe. Plaats dit nu minstens 3/4 uur in de vriezer.

Pureer 350 gram verse aardbeien en spatel deze er doorheen zodra het product voor het eerst uit de vriezer kan. Plaats de bak nu opnieuw in de vriezer. Na 1,5 uur (het product heeft dan dus ongeveer 2,5 uur in de vriezer gestaan), heb je een koel en fluffy aardbeiendessert dat door de afwezigheid van room veel minder calorieën bevat. Hoe langer je het in de vriezer laat staan, hoe “ijs-achtiger” het wordt. Ik vind het qua smaak wat tegenvallen, maar omdat dit dessert zonder melk, eieren en room is gemaakt, is het ook geschikt voor veganisten en een prima dessert voor mensen met koemelkallergie of intolerantie voor eieren. Bovendien is dit toetje als je geen suiker toevoegt, maar het b.v. zoet met een product dat geschikt is voor diabetespatiënten, ook prima voor mensen met suikerziekte. Uiteraard kun je het ook helemaal niet zoeten, je hebt dan een superlight dessert dat geschikt is voor mensen die willen afvallen.

Kikkererwtenburgertjes
Het basis-ingrediënt voor falafel zijn kikkererwten. Meestal wordt falafel gemaakt van gepureerde kikkererwten, knoflook en koriander. Maar je kunt deze balletjes natuurlijk op allerlei manieren maken en zo maak je eenvoudig een gezonde en lekkere vleesvervanger. Gewoonlijk voeg ik een eitje toe dat de kikkererwtenburgertjes bindt en daardoor geschikt is voor vegetariërs. Deze keer heb het ei weggelaten, waardoor het ook voor veganisten geschikt is.

Ik maak zulke balletjes gewoon altijd met wat ik in huis heb. Ik hou ook van een pikantere variant. Deze keer maakte ik ze als volgt:
Ontpit een rode peper en snijd deze in kleine stukjes. Snipper een rood uitje. Pers twee teentjes knoflook. Voeg wat kerriepoeder, gemberpoeder en eetlepel gemalen komijn toe. Doe er ook een stuk of 10 blaadjes verse basilicum bij. Hak dit alles grof in de keukenmachine samen met de kikkererwten en 3 eetlepels kikkererwtenmeel (doe dit handmatig, het moet geen puree worden). Draai kleine bolletjes van het mengsel en druk die plat tot schijfjes.

Bak ze in olie aan beide kanten.
Ook dit gerecht is geschikt voor veganisten en mensen met allergieën.

Serveer je kikkererwten-burgertjes op een manier naar keuze, natuurlijk met je zelfgemaakte Belgische aquafaba-tartaresaus. Ik maakte er een salade bij en aardappelbolletjes.
Als toetje heb je je zelfgemaakte aardbeiendessert.
Dat alles weer met als basis één potje kikkererwten!
Kijk ook eens bij: Hoe je met één potje kikkererwten drie gerechten maakt. Daarin kun je o.a. lezen hoe ik van het vocht van kikkererwten een chocoladepudding maakte en meringues bakte.
Wil je meer lezen over het koken met aquafaba, dan kun je je aanmelden op deze facebookpagina, waar volop geëxperimenteerd wordt met deze bijzondere ontdekking.
© Bovenstaande recepten zijn uitprobeersels van Monique Hendriks

Dit bericht is geplaatst in koken, Koken zonder vlees met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord