Soja in vleesvervangers…

Soja in vleesvervangers wordt vaak geassocieerd met het kappen van regenwouden en vegetariërs krijgen daar vaker opmerkingen over naar het hoofd geslingerd. Dat is helemaal niet terecht want vleeseters vergeten vaak dat zij de grootste soja-gebruikers zijn. Ik wilde daarom even nazoeken hoeveel soja er nu exact naar de vleesvangers gaat en eens wat cijfers en feiten op een rijtje zetten.

Er komt jaarlijks 9 miljoen ton soja binnen in Nederland. Ruim 6 miljoen ton wordt meteen geëxporteerd om voornamelijk als veevoer gebruikt te worden. Dan blijft er 3 miljoen ton soja over, daarvan dient het grootste deel als veevoer en wordt slechts een beperkte hoeveelheid verwerkt in andere producten, zoals sauzen, make-up en vleesvervangers. Het wereld natuurfonds deed onderzoek en in totaal wordt van alle verbouwde soja zo’n 6% gebruikt voor voedingsproducten voor de mensen (niet alleen voor de vleesvervangers), de rest wordt allemaal benut als veevoer. Daarbij moet opgemerkt worden dat verschillende fabrikanten van vleesvervangers gebruik maken van duurzaam geteelde soja en niet van de massaal geproduceerde genetisch gemanipuleerde soja. Het zijn dus niet de vegetariërs die zich schuldig maken aan het over-consumeren van soja én in tegenstelling tot vleeseters, eten zij vooral de duurzame variant.
Omdat de behoefte naar vlees toeneemt bij vleeseters, met dus uitbreidende veestapels tot gevolg, wordt er jaarlijks nog eens 600.000 hectare extra van de bossen in de Amazone gekapt om soja te planten voor veevoer.
BiteBack concludeert dan ook terecht dat het een honger naar vlees is, die elke 2 minuten een stuk bos ter grootte van een voetbalveld illegaal laat verdwijnen.

Bij de vegetariër houdt het hier op, die eet de soja (die een onderdeel is van de 6% die niet voor veevoer gebruikt wordt) en dan is het klaar. Waarbij niet vergeten moet worden dat vegetariërs en veganisten meestal niet ontbijten of lunchen met soja én niet allemaal dagelijks een vleesvervanger eten op basis van soja, dit in tegenstelling tot de vleeseters, die gewoonlijk wel dagelijks vlees eten, tijdens hun ontbijt, lunch én avondeten! Bij de vleeseter houdt het proces om vlees te krijgen niet alleen op bij de soja en het bekappen van regenwouden…

De veehouderij veroorzaakt 61% van de zure neerslag die bossen en heide aantast. (Ter vergelijk: zure regen door verkeersdrukte is 18%.) (Bron: Lekkerplantaardig.net) Ook de overproductie aan mest heeft vele gevolgen, in 1997 bleek dat de mestproductie alleen al 140 miljoen kilo ammoniak veroorzaakte, dit nog los van alle andere milieubelastende stoffen.
Vlees kost niet alleen soja (en alle ontbossing die daarbij komt kijken), maar het kost ook water.
Om 1 pond vlees te produceren, is ongeveer 11.250 liter water nodig. Er is dus veel minder water nodig om een vegetariër of veganist een jaar lang van voedsel te voorzien, dan er nodig is om voor één maand voedsel voor een vleeseter te produceren. (Bron: Animalfreedom) Van het water dat benut wordt om vleeseters in Nederland alleen al in hun rundvleesbehoefte te voorzien, kan een derde van de hele wereldbevolking één jaar lang drinken!
Een interessant feitje is overigens ook dat als alle Nederlanders zouden besluiten drie dagen per week geen vlees te eten, de broeikassen in ons land evenveel gereduceerd zouden zijn als wanneer men 3 miljoen auto’s van de Nederlandse wegen zou halen.

Producenten van vleesvervangers zijn vaak zeer milieubewuste mensen. Zo komt de soja die De Vegetarische Slager gebruikt uit kleinschalige teelt waarvoor geen bossen gekapt worden en betreft het hier niet de genetisch gemanipuleerde soja die aan vee wordt gevoerd. Daarnaast produceren zij zelf biologische lupine die geteeld wordt op de Nederlandse bodem en een groot succes blijkt. Zij hebben in hun assortiment ook diverse producten waarin geen soja verwerkt zit, zoals de Vegetarische Biefstuckreepjes en Vegetarische Bacon, die bovendien nog eens 100% regionaal geteelde groenten bevat. Juist dit soort bedrijven timmert hard aan de weg om een gezond voedingsklimaat te creëren, dit in tegenstelling tot de boeren die alleen maar meer dieren in hun stallen proppen onder steeds erbarmelijkere omstandigheden en met de nodige medicamenten. Zo krijgen kippen van grote farms die bestemd zijn als vlees voor fastfoodketens antidepressiva, antibiotica, arseen en geneesmiddelen tegen allergieën toegediend. Bon appétit! (Bron: Be extra healthy)

Steeds vaker verschijnen er berichten in de pers over gezondheidsklachten die het gevolg zijn van het eten van vlees. Uit studies blijkt zelfs dat vegetariërs gemiddeld genomen iets langer leven dan vleeseters. (Bron: Michael Orlich van de Loma Linda-universiteit in Californië) Toch is het dierenleed dat aan het eten van vlees en vis gekoppeld zit, vaak de grootste drijfveer voor mensen om vegetarisch of zelfs veganistisch te leven.
De 800.000 Nederlanders die geen vlees eten, sparen samen de levens van ongeveer 6 miljoen dieren.
Natuurlijk moet iedereen zelf weten wat ie doet, maar…

Dit bericht is geplaatst in Inspiratie, Schrijfsels. Bookmark de permalink.

Geef een reactie