Clafoutis van verse ananas en sinaasappel


Al een paar keer zag ik een leuk filmpje langskomen op Facebook. Een taart/dessert genaamd Clafoutis. Het filmpje is hier te zien.
Clafoutis wordt met kersen gemaakt en in de Limousin als dessert gegeten. Het is supersimpel te maken.
Je kunt het originele recept vinden in het filmpje, maar ik paste het aan, aan wat ik in huis had en bovendien probeer ik melk te vermijden. Een Clafoutis is met allerlei fruit te maken, hoewel citrusvruchten en ananas ontraden wordt. En laat dat nou juist hetgene zijn wat ik in huis had. Het resultaat is dus een zeer goed gelukte en smakelijke Clafoutis van ananas en sinaasappel geworden 🙂 Dat komt waarschijnlijk mede omdat ik soja heb gebruikt (citrusvruchten en ananas reageren namelijk afwijkend op melk). Ik vermoed dat het ook mogelijk is om de taart veganistisch te maken door de eieren te vervangen voor 1.5e banaan, maar dat is iets wat ik in de toekomst nog eens ga uitproberen. Hieronder kun je mijn recept lezen, dat dus erg afwijkt van het recept in het oorspronkelijke filmpje.

Je hebt nodig:
* twee sinaasappels
* een halve verse ananas
* 30 gram boter en extra boter om de bakvorm mee in te vetten + om de ananas en sinaasappels te karamelliseren
* 4 eieren
* 100 gram bloem
* 75 gram rietsuiker + een paar scheppen suiker om te karamelliseren
* 1 zakje vanillesuiker
* 200 gram Alpro-Soja Creamy&Mild
* poedersuiker

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snijd de verse ananas in stukken en schil de sinaasappel zodat het vezelige witte van de sinaasappel eraf is. Keer de sinaasappel en snijd deze in plakken. Je krijgt zo mooie rondjes.

Doe de sinaasappel en de ananas met wat boter in de pan en bestrooi deze met een paar scheppen rietsuiker. Laat dit karamelliseren.
Beboter ondertussen een vlaaivorm en bestrooi deze daarna met poedersuiker.

Klop de eieren, de suiker en het zakje vanillesuiker goed los met een garde. Net zolang tot er een luchtig, homogeen mengsel ontstaat. Zeef daarna steeds een beetje bloem over dit mengsel en blijf goed kloppen.

Schep het gekaramelliseerde fruit in de bakvorm. Aan het vocht dat in de pan is achtergebleven voeg je de boter toe. Laat dit langzaam smelten.

Giet de Soja Creamy&Mild bij de eieren en voeg de gesmolten boter toe. Klop dit goed door en schenk het beslag daarna over de vruchten in de vorm. Plaats het geheel in een voorverwarmde oven van 180 graden en laat het in 40 á 45 minuten garen. Keer de taart om met behulp van een bord en bestrooi deze met poedersuiker.

Wil je een stap-voor-stap uitleg over hoe je een Peren-Clafoutis wilt maken? Kijk dan eens naar dit recept van Jenreviews.

animatieheremietkleiner

 

Dit bericht is geplaatst in koken, Koken zonder vlees met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie