Lichtfeest in Lissewege (Brugge)

De beeltenis van Lakshmi die in mijn werkkamer hangt, herinnert me altijd aan lichtpuntjes die telkens gloren en die zelfs in donkere tijden te zien zijn. Haar attribuut is een lamp, waarmee zij belangrijke aspecten verlicht. Ze is onder andere een symbool van hoop en van grote en kleine successen. Lakshmi is nauw verbonden aan Diwali, het Hindoeïstische lichtfeest waarbij de overwinning van licht op duisternis wordt gevierd, steeds in oktober of november, afhankelijk van de stand van de maan. Met lampjes voor het raam in de duisternis, wordt Lakshmi dan naar huizen geleid om daar haar licht te kunnen laten schijnen.

Lichtfeesten worden al vele eeuwen gevierd binnen allerlei culturen en zijn vaak gekoppeld aan de herdenking van overleden zielen. Voorbeelden zijn de vuurfeesten ten gunste van de fakkeldragende maangodin Hekate die nacht en schaduw kon verlichten en zo in staat was om de doden door de onderwereld te leiden. En natuurlijk ook Allerzielenavond, vroeger traditioneel gevierd met vreugdevuren. Ook het Luciafeest is velen bekend, waarbij de patroonheilige van het zicht geëerd wordt.

In het Belgische Lissewege, dat bekendheid geniet vanwege haar tempeliersachtergrond, wordt jaarlijks in augustus een lichtfeest gevierd. Het dorp was van oudsher een tussenstation voor bedevaartgangers uit het noorden die op weg waren naar Santiago de Compostela. Een vergelijkbaar lichtfeest met lichten en vuurwerk wordt in Noord-Portugal (in Viano do Castelo) op hetzelfde tijdstip in augustus gevierd. Zowel het feest in Lissewege als dat van Noord-Portugal, draait om een bijzondere vrouwelijke patroonheilige van vissers en zeevaarders.

Brugge en Lissewege zijn voor mij zeer speciale plekjes. Het gaf daarom een extra dimensie dat uitgerekend op het Lichtfeest van 2016 het vocaal ensemble Blush optrad, waarvan Shirley en Marcella deel uitmaken. Shirley en ik kennen elkaar inmiddels al zo’n kleine 20 jaar en het is altijd weer hartstikke leuk om haar en Marcella te zien.
Hieronder een impressie van het Lichtfeest vermengd met het optreden van Blush.

Kijk ook eens op de pagina van Le Petit Ermite, een vakantieplek in hartje Katharenland in de Franse Pyreneeën: 

banner-stilstaand

Dit bericht is geplaatst in Spiritueel. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord