Bitterballen met champignons en olijven (Vegetarisch)

vega-bitterballen

Een uitprobeersel dat erg goed uitpakte en ik daarom graag wil delen :)
Deze vegetarische bitterballen met champignons, olijven en blauwschimmelkaas blijken een ware delicatesse 😉

Je hebt nodig:
1 kleine rode ui
2 kleine bospeentjes
1 doosje champignons (250 gram)
3 eetlepels groene ontpitte olijven (zo’n 25 stuks)
1 Deense blauwschimmelkaas (125 gram, harde kaas, te verkrijgen in een blauw, plat driehoekig pakje)
zo’n 5 takjes verse peterselie
peper
2 teentjes knoflook
1/2 blokje groentebouillon
40 gram roomboter
80 gram gezeefde bloem
4 biologische eieren
pakje paneermeel (je hebt niet het hele pakje nodig)
gemalen zwarte peper

Het recept:
Doe 3/4 liter water in een pan, schrap de wortels en snijd de wortels en de ui fijn.
Voeg dit toe aan het water met het halve bouillonblokje en de steeltjes van de peterselie.(alleen de steeltjes, niet de blaadjes)
Laat het een tijdje trekken op het vuur.

Bak de knoflook en de kleingesneden champignons kort in een pan met een klein scheutje olijfolie. De stukjes moeten niet te groot zijn, omdat ze anders later uit de bitterbal steken. Doe de gebakken champignons in een kommetje met de kleingesneden olijven en de fijngehakte peterselie.

Maak een roux door de boter en kaas te smelten en er daarna de gezeefde bloem doorheen te roeren.
Er ontstaat dan een deegbol in de pan.
Voeg daarna in één keer de 1/2e liter van de gezeefde bouillon toe (die inmiddels waarschijnlijk net zoals bij mijn bouillon het geval was,tot die hoeveelheid is ingekookt, de groenten zeef je er dus uit). Blijf goed roeren. Zo ontstaat er een ragout.
Als de ragout dik genoeg is haal je de pan van het vuur.
Roer de champignons, olijven en peterselie er goed doorheen.
Door de kaas, het bouillonblokje en de olijven zit er genoeg zout in. Proef een beetje en voeg naar smaak peper toe.

Laat het eventjes afkoelen, dek de pan af met huishoudfolie en plaats de pan daarna in de vriezer. Het moet drie uur in de vriezer staan, dan is het voldoende afgekoeld en kun je er balletjes van maken. Wil je de balletjes pas de volgende dag maken, plaats dan de ragout in de koelkast om op te stijven.

Zodra de ragout is opgesteven, (na zo’n 3 uur in de vriezer) rol je balletjes ter grootte van een bitterbal die je steeds:
1. door het paneermeel rolt
2. door de losgeklopte eieren rolt
3. nogmaals door het paneermeel rolt
De balletjes moeten goed bedekt zijn met paneermeel want anders gaan ze lekken tijdens het bakken.
Het is handig om twee bakjes paneermeel te gebruiken. Eentje om de ballen de eerste keer doorheen te rollen en de andere om de ballen met het eierlaagje van paneermeel te voorzien.

Daarna kun je de bitterballen invriezen of bakken.
Als je ze vrij snel na het maken wilt bakken, dan kun je ze het beste nog een half uurtje in de koelkast zetten zodat ze hun stevigheid blijven behouden.
Bevroren bitterballen moet je ongeveer 5 minuten frituren.
Ontdooide of net gedraaide bitterballen een minuut of 2 a 3.
Frituren in een open pan met zonnebloemolie werkt altijd het beste vind ik, omdat je dan goed kunt zien wanneer ze klaar zijn. De bitterballen komen vanzelf naar boven drijven tegen de tijd dat ze klaar zijn. Je kunt ze eruit halen als het korstje de goede kleur heeft. Bak er niet te veel tegelijk. In een kleine braadpan met zonnebloemolie kun je er het beste maximaal vier tegelijk bakken.
Je hebt genoeg voor 30 kleine bitterballen of 24 iets grotere.

Serveer met een sausje van scherpe Franse mosterd vermengd met tartaresaus en fijngehakte peterselie.

© Dit is een recept van Monique Hendriks

This entry was posted in koken, Koken zonder vlees and tagged , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie