Stoverij (Veganistisch)

blogfotostoverij

Hoewel ik al vaak seitan gegeten heb, had ik het tot vandaag nog nooit zelf gemaakt.
Seitan helemaal zelf maken van één pak bloem, is een beetje bewerkelijk, maar superlekker. Bovendien is het ontzettend gezond. Je wordt er niet dik van en het is cholesterol verlagend. Seitan wordt al eeuwenlang gemaakt in Boeddhistische kloosters, waar monniken zich onthouden van dierlijke producten. Het leent zich voor allerlei bereidingen.
Hoewel wij vegetariërs zijn, althans: we eten geen vlees en vis, eten wij ook regelmatig veganistisch. Zowel de vegetarische als veganistische keuken is heerlijk en trakteert je op pure smaken. Bovendien is het de meest diervriendelijke manier van eten.

Voor de seitan volgde ik grotendeels het basisrecept dat op deze pagina beschreven staat: http://www.debakparade.nl/2012/03/seitan-basis-recept.html

Simpel gezegd kneed je een pak biologische tarwebloem met 550 ml water tot een gluterende massa. Dat klinkt makkelijker dan het is, want je moet flink kneden. Zodra het deeg elastisch genoeg is, dompel je het onder in een kom met water gedurende tien minuten. Daarna ga je het deeg in het water kneden waardoor het water steeds wit kleurt. Dit water giet je steeds weg en verschoon je, net zolang tot het water niet meer kleurt.
Wat je over houdt, is een bol plantaardige eiwitten van zo’n 250 gram die eventjes moet rusten en daarna weer opzwelt als je de seitan de eerste bereiding geeft in kokend water dat ik kruidde met 1,5 blokje groentebouillon en een scheutje ketjap. Voordat je de seitan in de bouillon plaatst, moet je even goed nadenken wat je wilt maken. Plakken, bolletjes, worstjes, of dat wat ik deed… Ik plukte de seitan zodat het net een soort kipstukjes werden van plantaardig eiwit.
Volgens het recept van de bovenstaande link, moest je het 3/4 uur koken en daarna 1/4 uur laten rusten in de bouillon. Ik heb al deze stappen dan ook gevolg en het resultaat was superlekker. Wil je ook seitan maken, lees dan de beschrijving op de receptlink, waarop de aanwijzingen goed en duidelijk verwoord staan. Je kunt overigens ook kant-en-klare seitan kopen of gegluteerde tarwe waarmee je heel simpel seitan maakt. Maar ik vond het leuk om het hele proces eens helemaal zelf te doorstaan 🙂

Ik wilde stoverij maken en dus kon ik me tijdens het seitanproces goed bezighouden in de keuken. Uit 1 kilo bloem verkrijg je ongeveer 350 gram seitan na voltooiing van de complete bereiding. Wij zijn grote eters en de volle pan stoverij was na één maaltijd op, maar ik vermoed dat het genoeg zou kunnen zijn voor minstens drie personen 😉

Hieronder staat mijn recept:

Je hebt dus nodig seitan van 1 kilo biologisch tarwemeel (zie het recept hierboven). Geplukt in kleinere stukken.
Terwijl je de seitan maakt, voer je ondertussen het volgende uit:

Neem een grote braadpan en snijd drie uien in ringen. Doe wat olijfolie in de pan en bak de uien glazig.
Karamelliseer de uien door er een beetje bloem overheen te strooien met een paar scheppen rietsuiker (ongeveer 2 eetlepels).
Bak het goed door en blus het daarna af met een klein scheutje bier. (Je hebt in totaal 1 zo’n groot blik bier nodig. Ik heb het met Heineken gedaan, maar het kan met alle biersoorten.)

Snijd 1 doosje kastanjechampignons in kwarten (zo’n 250 gram) en doe de champignons bij de uien. Blus alles steeds af met een klein scheutje bier, net zolang tot het bierblik leeg is en er een dikkere saus uit ontstaat.
Voeg naar smaak allerlei kruiden toe. Ik gebruikte: paprikapoeder, basilicum, dragon, tijm en koriander.
Laat het lekker een tijdje pruttelen met een deksel op de pan en zet daarna het vuur uit.

Als je seitanstukjes in de bouillon zijn gegaard en de basisbereiding klaar is, bak je de stukjes in een pan met een scheutje olijfolie met wat zout en peper. Het hoeft niet lang te bakken, een minuutje of vijf.
Voeg de stukjes vervolgens toe aan de stoverij en verhit het allemaal nog eventjes. Je kunt je saus nog iets laten indikken en als die al teveel is ingedikt, kun je nog wat bouillon toevoegen waarin je de seitan hebt klaargemaakt om de saus ietsje dunner te maken.
Proef of de stoverij goed smaakt en voeg eventueel nog extra zout en peper toe.

Ik serveerde deze veganistische stoverij met gekruide aardappelpartjes (in de oven gegaard) en met een salade van witlof, rode ui, gele tomaten, cherry-tomaatjes, komkommer en stukjes gekookte aardappel met een mosterddressing.
Omdat deze maaltijd geheel veganistisch is, vond ik dat daar ook een veganistisch toetje bij hoorde.
Ik heb citroenpuddinkjes gemaakt met rietsuiker, amandelmelk, citroenen en maïzena die ik serveerde met vers fruit en homemade fruitbonbons gemaakt met pure chocolade.

© Het stoverij recept is een recept van Monique Hendriks

Kijk ook eens op de pagina van Le Petit Ermite, een vakantieplek in hartje Katharenland in de Franse Pyreneeën: 

banner-stilstaand

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord