Desembrood: Speltdesem met tarwe

Gisteravond heb ik een desembrood met speltdesem gebakken. Ook dit brood is goed gelukt en mooi gerezen.
Voor dit desembrood gebruikte ik exact dezelfde verhoudingen als voor het roggedesem met tarwe, alleen voegde ik deze keer de speltdesem toe. Hoe ik het desem gemaakt heb, kun je ook lezen op deze link.
Eerst kneedde ik het meel, zout en water tot een deeg in de keukenmachine. Omdat ik graag een schep rietsuiker toevoeg ter bevordering van het rijsproces bij andere broden, deed ik dat bij dit brood ook. Vervolgens voegde ik de desem toe in de keukenmachine, de uiteindelijke deegbol heb soepel gekneed met de hand. Na 24 uur, maakte ik van het brood een mooie vorm voordat ik het in de oven legde. Even leek het door het extra kneden een klein broodje te blijven en dacht ik dat ik het gedeeltelijk verpest had. Echter in de oven begon het toch mooi te rijzen.
Dit desembrood is iets zachter dan de variant met roggedesem. Het is een zeer smakelijk brood met een aparte smaak die je na het eten nog even blijft proeven. (Dat heb ik normaal niet zo met andere broden, want meestal is vooral het beleg de hoofdsmaakmaker.)
In ieder geval een echte aanrader voor wie van een stevig brood houdt. Wij konden gisteravond laat niet wachten om ook dit resultaat te proeven en namen ieder twee boterhammetjes. Dit soort broden vullen én voeden zo enorm, dat we vanochtend helemaal geen honger hadden en er nog van vol zaten.

Het blijft een wondertje dat je met alleen water en meel zo’n heerlijk brood kunt maken. De kunst van het weglaten… dat blijkt toch elke keer weer de basis te zijn van veel keukengeheimen 🙂 En natuurlijk ook het ontbreken van chemische hulpstoffen en puur biologisch meel. Al denk ik dat je met niet biologische tarwe ook wel zo’n resultaat kunt krijgen.

Kijk ook eens op de pagina van Le Petit Ermite, een vakantieplek in hartje Katharenland in de Franse Pyreneeën: 

banner-stilstaand

Dit bericht is geplaatst in koken, Koken zonder vlees. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord