Veganistische Ravioli

Wij zijn vegetariërs maar vinden het ook heerlijk om veganistisch te eten. Het is de meest pure manier van koken en natuurlijk ook de meest diervriendelijke. Verse pasta maak je gewoonlijk met bloem, ei en zout, en hoewel dat ook erg lekker is (veel lekkerder dan kant-en-klare pasta) en je daar heus geen pasta-apparaat voor nodig hebt als je b.v. reepjes maakt, vond ik het ook leuk om eens een pasta te maken die volledig veganistisch is en dus geen dierlijke producten bevat. Het is eventjes wat werk, maar ja, dan heb je ook wel écht iets lekkers. Bovendien is het hartstikke gezond 🙂

Ik besloot ravioli te maken en vond hiervoor een handig basisrecept op een blog van een naamgenoot. Je kunt het recept hier vinden. Ik had echter geen gebuild meel in huis en dus koos ik voor biologisch tarwemeel, maar dat werkte ook prima.

Ik heb het volgende gedaan:
210 gram tarwemeel
70 gram kikkererwtenmeel
een flinke snuf fleur de sel
1 eetlepel olijfolie
150 ml water

Ik heb de pasta gekneed op de manier zoals beschreven staat in het genoemde blog. De droge ingrediënten gemengd, olie en water toegevoegd en gekneed tot er een goede elastische deegbal ontstond. Dit 10 minuten laten rusten in een plastic zakje. Op het blog staat heel goed uitgelegd hoe je dat kunt doen. Ik heb de ravioli een avond eerder gemaakt en daarom op borden met bakpapier gelegd, ze bedekt met huishoudfolie en een nacht in de koelkast bewaard.
Mijn vulling en saus zijn anders. Ik koos voor een tomatenvulling en een tomatensaus, waarvan je hieronder mijn recept kunt lezen.

De ravioli heb ik gemaakt door steeds deeglappen uit te rollen en er met een glas rondjes uit te steken. Nadien heb ik er steeds een halve eetlepel vulling op gedaan, de rondjes dichtgeplakt met water, aangedrukt en er vervolgens met een vork voorzichtig een mooi randje rondom gedrukt.

De vulling:
1,5e hand walnoten
1 hand cashewnoten
het sap van een halve citroen
een beetje balsamico
fleur de sel
flinke scheut olijfolie
een stuk of 15 lange sprieten bieslook
1 zoete puntpaprika
1 blikje tomatenpuree (zo’n blik van het formaat van 2 kleine blikjes)
2 theelepels suiker

Alle ingrediënten maalde ik in één keer in de keukenmachine. Het overschot van deze heerlijke pesto die ontstond, heb ik op een stokbroodje bij het gerecht geserveerd.

De saus:
500 gram passata
1,5e ui in ringetjes
2 geperste tenen knoflook
8 grote kastanjechampignons
6 in stukjes gesneden zongedroogde tomaten
4 eetlepels zwarte olijven
fleur de sel

De champignons en ui snijden en samen met de geperste knoflook bakken.
Dan de passata erbij, de olijven en de zongedroogde tomaten en dit op smaak brengen met de fleur de sel of wat zout.

De ravioli 5 minuten koken en de saus eroverheen of ernaast serveren. Wij hebben hiervan met 2 personen gegeten en zaten helemaal tjokvol. Het is dus ruim genoeg voor minstens 3 personen.
Lekker met stokbrood en een salade erbij. Bovenaan kun je een foto zien van dit gerecht.
Natuurlijk hoort daar ook een veganistisch toetje bij. Ik maakte sinaasappelpudding met een kiwi-citroen compote.

Kijk ook eens op de pagina van Le Petit Ermite, een vakantieplek in hartje Katharenland in de Franse Pyreneeën: 

banner-stilstaand

Dit bericht is geplaatst in Inspiratie, koken, Koken zonder vlees met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord