Alternatieven voor het gebruik van eieren

eivrij

Fipronil is een middel dat luizen doodt (en dat gebruiken boeren dan stiekem omdat de kippen veel te dicht op een kluitje zitten). Dat mensen er ziek van worden is volgens hoogleraren geen probleem, het is alleen maar schadelijk voor je nieren, lever en schildklier. Het is niet één boertje dat zich schuldig maakt aan het gebruik van zo’n middel, want op dit moment zijn 180 bedrijven “verdacht”. Tja, de boeren houden zó enorm van hun dieren, wordt me soms verzekerd, maar de kippen betalen natuurlijk weer de rekening, zij worden “geruimd” (al klinkt dat aardiger dan het is). Als ik zelf eieren gebruik, komen ze van onze eigen kippen of haal ik biologische eieren. De laatstgenoemden blijven helaas ook niet gevrijwaard van het Fipronil-schandaal. Foei! Zijn we weer voorgelogen, want we dachten toch dat juist die biologische boeren extra lief waren? Maar… hoe maak je nu pannenkoeken? En hoe zit het met pasta en gebak? Hieronder volgen een paar smakelijke alternatieven die ik eerder op dit blog plaatste, want ik experimenteer daar al een tijdje mee.

Merengue zonder ei:
Voor merengue heb je geen eieren meer nodig, sinds de ontdekking van aquafaba.
Ontdek hier hoe je een lekkere merengue maakt zonder ei.

Ravioli zonder ei:
Het recept voor een ravioli zonder ei kun je hier vinden.

Veganistische chocolade cupcakes:
Deze cakejes zijn ook zeer eenvoudig te maken, kijk maar hier.

Een vleesvervanger zonder ei:
Een recept voor een eenvoudige vleesvervanger zonder ei, die ook prima kan fungeren als borrelhapje, tref je hier.
Een andere vleesvervanger is seitan, zie hier hoe je dat zelf kunt maken.

Pannenkoeken zonder ei
Mijn pannenkoeken maak ik heel vaak zonder ei en zelfs zonder melk.
In plaats van melk neem ik vers geperst sinaasappelsap en in plaats van eieren kies ik dan voor banaan. 1 banaan op iets meer dan een halve liter sinaasappelsap, aangevuld met bloem en goed gemixt, levert je zeer smakelijke pannenkoeken op die ook nog eens een zomers kleurtje krijgen.

Andere baksels:
* In de meeste bakrecepten is banaan een goede vervanger voor ei. Het geeft meestal zelfs een extra smakelijke twist aan je taart of cake.
* Een papje maken van chiazaad aangelegd met warm water, in een verhouding van 1:4.
* Kikkererwtenmeel en water, in een verhouding van 1:1.
* Tahin, pindakaas of een andere notenpasta.

Voor een omelet heb je geen eieren meer nodig, kijk maar op de site van de Groene Meisjes. En ook een Foe Yong Hai kan zonder ei gemaakt worden, kijk maar op de site van de AH. Een ei hoeft er dus niet per sé bij!

Wil jij op vakantie naar een mooi gebied in de Franse Pyreneeën waar op het terrein een vegetarische table d’hôtes gevestigd is? Druk dan eens op de link hieronder:

banner-stilstaand

Dit bericht is geplaatst in koken, Koken zonder vlees. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord