Zelf kaas maken

Zelf kaas maken, lijkt me niet zo makkelijk. Maar zelf veganistische kaas maken, is heel eenvoudig. Eerder maakte ik al eens een Veganistische Kruidenroomkaas, nu heb ik een veganistische komijnekaas gemaakt.
Ik volgde voor de komijnekaas dit recept voor rijstkaas van Vegetus, al heb ik er wel wat aan toegevoegd. Zo heb ik twee flinke volle theelepels mosterd gebruikt en heb ik toen de kaasprut uit de blender kwam daar een theelepel herbs de Provence aan toegevoegd en 1 flinke eetlepel komijn. Omdat ik geen gewone azijn in huis had, heb ik dat vervangen voor extra citroensap. Tot slot heb ik meer kurkuma gebruikt (een flinke theelepel), niet alleen vanwege de mooie kleur die het geeft, maar ook omdat dat zo gezond is.
Op de facebookgroep Vegan Kaas Maken werd gewaarschuwd geen kleefrijstmeel te gebruiken, daarom nam ik Biologisch rijstmeel van het merk Joannesmolen. Het werkte prima!
Ik heb geen stoompan, dus vandaar dat ik die zelf heb gemaakt, door een omgekeerd kommetje in een grote soeppan te plaatsen in een flinke laag kokend water, daarbovenop heb ik het kommetje gezet met het kaasmengsel (zodat dat niet het water raakte) en daarna de deksel erop gedaan en het zo drie kwartier laten stomen. (Zie de foto linksboven.) Na een nachtje opstijven in de koelkast, kwam daar een mooie en smakelijke kaasvervanger uit. Diervriendelijk en lekker! De kaas kan beter nog iets langer opstijven, wordt in het recept gemeld, maar ik kon niet wachten om het alvast te proeven. Het smaakt prima en erg lekker op mijn zelfgebakken broodjes!

This entry was posted in koken, Koken zonder vlees. Bookmark the permalink.

Geef een reactie