Pruimen – Prunes – Plums

Kies uw taal / Choisir la langue / Choose your language
Artikel in het Nederlands – Een heleboel pruimen!
Article en français – Beaucoup de prunes!
Article in English – A lot of plums!


Een heleboel pruimen!

Van onze lieve Franse buren Didier, Christine en Julien kregen wij vandaag een enorme hoeveelheid pruimen. Ik heb daar vanmiddag allemaal lekkers van gemaakt.

Ik ben begonnen met het maken van confituur, omdat dat het meeste tijd in beslag neemt. En ondertussen heb ik nog een drietal andere gerechten gemaakt. Om te beginnen pruimenpudding op basis van kokosmelk. Zonder de slagroom zou dit gerecht veganistisch zijn. Ik heb daarbij een pruimensaus gemaakt.

Terwijl de pudding in de koelkast stond op te stijven, heb ik een pruimencrumble gemaakt. Die moest natuurlijk meteen geproefd worden en smaakt extra lekker met een bolletje vanille-ijs.

En terwijl ik tussendoor in de confituur roerde, heb ik van de overige pruimen een pruimencompote gemaakt. Die blijft drie dagen goed, maar kan ingevroren enkele maanden bewaard worden. Dus heb ik een grote pot gemaakt die we de komende dagen opeten en de rest in vriezerbakjes gedaan. De compote bevat naast pruimen ook: honing, vanillesuiker, kardemom, kaneel en kruidnagel.

Daarna was de jam klaar. Dat is een jam geworden met pruimen, citroen, kardemom en kaneel. Mijn jam is altijd donkerder omdat ik rietsuiker gebruik.

Het is heerlijke jam, die in Frankrijk ook veel gegeten wordt in combinatie met kaas.

Het was een behoorlijk karwei om al de pruimen te wassen, ontpitten, in stukken te snijden, maar het smaakt allemaal heerlijk. De pruimen konden hier rijpen in de bergen en zijn niet met gif bespoten. Als je dan al dit soort lekkere gerechten maakt, is het het werk wel waard. Super! En een mooi cadeau van onze buren 🙂

animatieheremietkleiner
Back to top


Beaucoup de prunes!

Nos chers voisins français Didier, Christine et Julien nous ont donné une énorme quantité de prunes aujourd’hui. J’ai fait tous des plats délicieux cet après-midi.

J’ai commencé à faire de la confiture, car cela prend le plus de temps. Et entre temps, j’ai préparé trois autres plats. Pour commencer par un pudding aux prunes à base de lait de coco. Sans la crème fouettée, ce plat serait végétalien. J’ai aussi fait une sauce aux prunes.

 

Pendant que le pudding était dans le réfrigérateur, j’ai fait un crumble aux prunes. Bien sûr, il fallait le goûter immédiatement et un goût extra délicieux avec une boule de glace à la vanille.

Et pendant que je remuais la confiture entre les deux, j’ai fait une compote de prunes à partir des autres prunes. Il reste bon pendant trois jours, mais conservé congelé pendant quelques mois. J’ai donc fait un grand pot que nous allons manger dans les prochains jours et mettre le reste dans des récipients de congélation. Outre les prunes, la compote contient également du miel, du sucre vanillé, de la cardamome, de la cannelle et du clou de girofle.

Alors la confiture était prête. C’est devenu une confiture de prunes, citron, cardamome et cannelle. Ma confiture est toujours plus brune parce que j’utilise du sucre de canne.

C’est une délicieuse confiture, qui est également largement consommée en France en combinaison avec du fromage.

C’était une corvée de laver toutes les prunes, de les semer, de les couper en morceaux, mais tout cela est délicieux. Les prunes pourraient mûrir ici dans les montagnes et n’ont pas été aspergées de poison. Si vous faites tous ces plats savoureux, le travail en vaut la peine. Super! Donc, nos voisins nous ont donné un beau cadeau 🙂

animatieheremietkleiner
Back to top


A lot of plums!

From our lovely French neighbors Didier, Christine and Julien we received a huge amount of plums today. I made all of them goodies this afternoon.

I started making jam, because that takes the most time. And in the meantime I have made three other dishes. To start… a plum pudding based on coconut milk. Without the whipped cream this dish would be vegan. I also made a plum sauce.

While the pudding was in the fridge, I made a plum crumble. That of course had to be tasted immediately and tastes extra delicious with vanilla ice cream.

And while I was stirring the jam in between, I made a plum compote from the other plums. It stays good for three days, but can be stored frozen for several months. So I made a large pot that we will eat in the coming days and put the rest in freezer containers. In addition to plums, this compote also contains: honey, vanilla sugar, cardamom, cinnamon and cloves.

Then the jam was ready. That has become a jam with plums, lemon, cardamom and cinnamon. My jam is always darker because I use cane sugar.

It is delicious jam, which is also eaten in France in combination with cheese.

It was a chore to wash all the plums, remove all seeds from them and cut them in pieces, but is all tastes good. These plums ripened here in the mountains and were not sprayed with poison. If you make all these tasty dishes, the work is worth it. Great! It’s a nice gift that our neighbors have given us 🙂

animatieheremietkleiner
Back to top

Dit bericht is geplaatst in koken, Koken zonder vlees, Messages en langue française, Messages in the English language, Wonen in Frankrijk. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord