Een wintervakantie in de Pyreneeën

Meestal denk je bij een vakantie in de Pyreneeën aan de zon en aan zomer, maar in de Pyreneeën is het in de wintertijd ook prachtig. We hebben hier ook in de winter vaak veel dagen waarop het nog heerlijk zacht weer is. Le Petit Ermite is ook gedurende het hele jaar geopend en je betaalt bij ons niets extra voor verwarmingskosten.

In de winter is er ook nog best van alles te doen. Om je een beeld daarvan te geven, zal ik hier wat leuke tips op een rijtje zetten.

Gedurende de winter is het drie maanden lang carnaval in Limoux. Dat betreft een oude, mystieke traditie die wordt vormgegeven middels optochten die in de weekenden plaatshebben. Met name de avondoptochten in het donker zijn erg speciaal. Mensen uit de hele wereld komen naar dit speciale event kijken én dat kan dus alleen in de winter: Filmpje Carnaval Limoux

Verder zijn er hier speciale dagen, zoals het Pommes Bleues dat plaatsheeft op 17 januari in Rennes-le-Château. Op dat moment wordt de kerk om 12.00 verduisterd, zodat de zon via de glas-in-lood ramen licht op de muren projecteert en waardoor er bijzondere reflecties kunnen verschijnen. In 2012 verscheen er een Egyptisch Ankh-kruis, maar meestal zijn er blauwe appels te zien. Het is een bijzonder moment voor mysterie-zoekers, al is het afhankelijk van het weer of er iets te zien zal zijn. Meestal zijn er op deze speciale dag ook cameraploegen aanwezig van Franse televisiemakers. Je kunt daar hier een filmpje van zien.

Natuurlijk kun je hier heerlijk wandelen. Er zijn diverse mooie wandelroutes uitgestippeld in de omgeving. Een labyrinth dat vroeger is benut voor inwijdingsrituelen van de katharen is het hele jaar te bezoeken, dus ook in de winter. Verder zijn er in de omgeving allerlei monumenten te ontdekken die belangrijk waren voor oude beschavingen en die je natuurlijk ook in de winter als het extra rustig is, fijn kunt onderzoeken.

Je kunt ook een dagtrip naar een grote stad maken en bijvoorbeeld het mooie Carcassonne gaan bezoeken, waar je allerlei musea en oud erfgoed vindt. Of een dagje naar de kust rijden, richting Perpignan. Daar kun je goed winkelen, lekker eten of een heerlijk gebakje proeven bij één van de beste artisinale patiserries van Frankrijk. In Perpignan vind je ook een van de beste ijssalons van Frankrijk.

In onze regio zijn er ook altijd gezellige markten. In de winter in een wat afgeslankte vorm, maar dat heeft ook als voordeel dat het niet zo druk is. Ook zij die graag snuffelen bij winkeltjes die brocante verkopen, kunnen dat het beste in de winter doen. Dan kun je nog de echte koopjes vinden die in de zomer voor je neus weggekaapt worden. De tarieven liggen in de winter ook lager.

De Franse kunstenaar Dominique Chouaba verzorgt schilderlessen in zijn atelier in ons dorp.

Diverse cursussen die bij Le Petit Ermite plaats kunnen vinden, kun je ook in de winter volgen. Lekker schrijven in de gîte met uitzicht op het prachtige château van Puilaurens kan zeer inspirerend zijn. Ook zijn er externe docenten die in de winter  hun cursusaanbod voortzetten. Onze vriend Dominique Chouaba die je hier rechts op de foto ziet, is een in Frankrijk gekende kunstenaar. Hij kan je de fijne kneepjes van de klassieke schilderkunst leren en zijn atelier bevindt zich op loopafstand van de gîte.

Er leven hier verschillende soorten gieren die zijn teruggekeerd om het gebied te veroveren na een eerste verdwijning uit de sector in het verleden. Deze vogels en ook andere bijzondere vogelsoorten, kun je in onze omgeving tegenkomen. Er zijn ook observatieplekken te vinden in de natuur. Met een warme jas kun je juist op dit soort momenten deze vogels goed bekijken. Dat geldt ook voor meer diersoorten, want er leven hier allerlei soorten, zoals berggeiten, reeën, reebokken, grote herten, wilde zwijnen… De natuur is hier prachtig en ongerept, een ingang naar het mysterieuze bos, het Forêt des Fanges, bevindt zich op korte afstand van ons terrein.

De winter is ook een heerlijke tijd om te fotograferen. Overal is het lekker rustig en kun je fijn genieten van al het moois door prachtige kiekjes te schieten en tegelijkertijd die heerlijke, frisse berglucht in te ademen. Bezoek bijvoorbeeld de Gorges waar rivieren, meren, grotten en bergpaden de goede ingrediënten vormen voor bijzondere foto-reportages.

Ons gebied kenmerkt zich door mysterie. Een bijzondere plek blijft de berg van Bugarach. Daar kun je heerlijk herbronnen en krachten uit de oude tijd voelen. Nog steeds is deze berg, waar zoveel bijzondere verhalen aan kleven, een geliefde plek. Juist als er bijna niemand is, is de winter een moment om de energie van deze plek te voelen. Het is met recht een krachtplek. Al tijden vereerd, altijd geliefd en altijd speciaal.

Onze table d’hôtes is ook gedurende de winter enkele avonden per week geopend. Je kunt daar hier een filmpje van zien. In onze table d’hôtes schuif je gezellig bij ons aan tafel en is er altijd praat genoeg. Je kunt ook uit eten gaan bij verschillende restaurantjes in de omgeving. In de gîtes bevindt zich een kitchenette, dus je kunt ook zelf koken in de gîte.

Wij houden je in de winter op de hoogte van speciale evenementen en festiviteiten in de streek. Als je zin hebt om de accu een beetje op te laden en er even lekker uit te zijn, dan ben je dus ook van harte welkom in een gîte bij Le Petit Ermite in de wintertijd 🙂 Misschien á bientôt?

Dit bericht is geplaatst in Algemeen, Inspiratie, vakantie, Wandelen-Hiking-Randonnee. Bookmark de permalink.