Boekenvlog – Witte Vrouwen – door Martijn

Martijn Adelmund heeft mijn boek “Witte Vrouwen; Ze verschijnen. Ze spoken. Ze voorspellen.” besproken in zijn boekenvlog. Ik ontdekte het net pas, maar vind het natuurlijk hartstikke leuk! :)
Martijns filmpje kun je hieronder bekijken. Bij 1.30 komt mijn boek aan bod.

“Witte Vrouwen” is via iedere boekhandel te bestellen. Kijk op www.moniquehendriks.nl voor meer informatie.

vlogger Martijn Adelmund

Posted in Boeken, Nieuwsberichten, Schrijfsels, Spiritueel | Leave a comment

Wie heeft Morris gezien?

Een dik jaar geleden, op 15 november 2015, schrok de hond van Jose ergens van. Morris liep toen weg.
Het betreft hier een reu, driekleur, schofthoogte ongeveer 50 cm. De hond heeft een chip. Morris liep destijds vermoedelijk in de regio Lommel (Be), Bergeijk (NL), Valkenswaard (NL), Eersel (NL), Westerhoven (NL) e.o. Jose heeft vele zoekacties ondernomen en een facebookpagina voor Morris opgericht. Er zijn wel wat tips binnengekomen, maar nog steeds heeft dat niet tot het vinden van Morris geleid.

Het zou ook kunnen dat hij is meegenomen door mensen en dat hij b.v. elders in Nederland of België verblijft. Mocht je Morris ergens gezien hebben, neem dan contact op met Jose. Hij wordt nog steeds vreselijk gemist. En je kunt ook lid worden van de facebookpagina en het bericht van Morris nog eens onder de aandacht brengen, b.v. via facebook.

Morris

Posted in Nieuwsberichten, Vermist | Leave a comment

Boerenkool met worst (vegetarisch)

Gewoon boerenkool met worst, maar dan vegetarisch… Veel mensen die (beginnend) vegetariër zijn hebben moeite om bepaalde gerechten te voorzien van een smaak die ze een beetje doet denken aan de tijd waarin ze nog vlees aten. En vaak smaakt de boerenkool dan niet meer, omdat de spekjes en rookworst “gemist” worden, althans, ik krijg best vaak te horen van mensen dat ze dat moeilijk vinden. Hoe je boerenkool lekker vega kunt klaarmaken kun je hieronder lezen…

Neem een mega-grote pan, een grote zak boerenkool en geschilde aardappelen.
Snijd de aardappelen in plakjes en doe deze samen met de boerenkool en heet water in de pan. (Deksel er schuin op.)
Het moet ongeveer een minuut of 25 koken. Je kunt daarna alles afgieten en in een grote kom doen, zout erdoor doen en het lekker door elkaar mixen (gebruik de deeghaken op je mixer). Er zijn mensen die er graag boter of melk doorheen doen, maar voor mij hoeft dat niet.

Terwijl de boerenkool kookt, kun je vegetarische bacon bakken (vegetarische slager) of vegetarische spekjes. Zodra de boerenkool gemixt is, kun je die er doorheen mengen.

Ik maak er ook altijd vegetarische knakworsten of vegetarische rookworst bij met een vegetarische jus.
Kleine worstjes snijd ik in stukken en rookworst bak ik meestal in plakken. Zodra de worst goed gebakken is (ik bak alles in olijfolie), voeg ik wat champignon toe in dunne plakjes en een gesnipperd rood uitje. Daarna voeg ik wat water toe, evt. nog wat extra olijfolie en een flinke schep grove mosterd (b.v. Groninger mosterd). Je hoeft daarna alleen nog maar de jus op smaak te brengen met peper en zout of een half biologisch tuinkruiden bouillonblokje. Even lekker laten sudderen en klaar!

Posted in koken, Koken zonder vlees | Leave a comment

Helemaal waar!

Posted in Algemeen | Leave a comment

Goede reis, lieve Bella!

isabella-overleden

Helaas hebben we vandaag afscheid moeten nemen van jou, lieve Isabella en je naar je laatste rustplaats begeleid. Wat was je toch een dotje en een ontzettende lieverd. En wat deed het pijn om jou te moeten laten gaan.

Jouw leven begon heel slecht. Je was bij een psychiatrische patiënt terechtgekomen die jou in een bench in een tuin liet verrekken. Ondervoed en met problemen aan je achterpoten door de te kleine bench, kwam je terecht in een asiel. Via het asiel ben je bij ons terechtgekomen. En wat waren we blij met jou :) En die blijdschap was wederzijds.
Iedere ochtend stond je even te rock’n rollen en voor jou werd het leven een feestje met wandelingen op het strand, dierenvriendjes in je omgeving en veel knuffeltjes van ons. Je ontpopte je als vanzelf tot een soort van reddingshond die andere honden en kleine kindjes uit het water trok. Ook al wilden ze helemaal niet uit het water, bracht jij ze toch naar de kant. En je was o zo slim, want op het strand pikte je weleens lekkernijen van strandtoeristen uit koelboxen of jatte je een vis uit de emmer van een visser. Als Barry in de zomer een kuil had gegraven, confisqueerde jij die meteen.
Later leidde je het leven van een bejaarde en vormde je met Barry een soort echtpaar dat als een opa en oma voor de kleine hondjes zorgde. Dat was een nieuwe fase in je leven, die je toch nog veel voldoening gaf.

Een jaar of zes geleden werd er een merkwaardige tumor in je blaas ontdekt, die het formaat had van een halve voetbal en niet te opereren was. We dachten dat we op dat moment snel afscheid van je zouden moeten nemen. Toch verraste je iedereen door nog jarenlang een vrolijk leven te leiden. Helaas begon je toch wat andere ongemakjes te krijgen en hoewel jouw geest nog altijd vrolijk en levendig was, begon je lijfje op te raken. Vandaag was dan dat moment waarop onze liefde voor jou getest werd en hebben we ervoor kunnen zorgen dat lijden jou bespaard bleef. Newfoundlanders worden meestal niet zo oud, gemiddeld nog maar een jaar of 4 tot 6. We zijn daarom extra dankbaar dat je de gezegende leeftijd van 11,5 hebt gehaald en dat we je een fijn leven hebben kunnen geven.

Lieve Bella, we weten dat je nu bij je vriendinnen bent. Dat onder andere Dana en Molly je daarboven staan op te wachten. Toch zul je heel erg gemist worden. Jij was alleen maar lief. Altijd! Wat een gemis…

Posted in Onze dieren, Opvangdieren | Leave a comment

Stoverij (Veganistisch)

blogfotostoverij

Hoewel ik al vaak seitan gegeten heb, had ik het tot vandaag nog nooit zelf gemaakt.
Seitan helemaal zelf maken van één pak bloem, is een beetje bewerkelijk, maar superlekker. Bovendien is het ontzettend gezond. Je wordt er niet dik van en het is cholesterol verlagend. Seitan wordt al eeuwenlang gemaakt in Boeddhistische kloosters, waar monniken zich onthouden van dierlijke producten. Het leent zich voor allerlei bereidingen.
Hoewel wij vegetariërs zijn, althans: we eten geen vlees en vis, eten wij ook regelmatig veganistisch. Zowel de vegetarische als veganistische keuken is heerlijk en trakteert je op pure smaken. Bovendien is het de meest diervriendelijke manier van eten.

Voor de seitan volgde ik grotendeels het basisrecept dat op deze pagina beschreven staat: http://www.debakparade.nl/2012/03/seitan-basis-recept.html

Simpel gezegd kneed je een pak biologische tarwebloem met 550 ml water tot een gluterende massa. Dat klinkt makkelijker dan het is, want je moet flink kneden. Zodra het deeg elastisch genoeg is, dompel je het onder in een kom met water gedurende tien minuten. Daarna ga je het deeg in het water kneden waardoor het water steeds wit kleurt. Dit water giet je steeds weg en verschoon je, net zolang tot het water niet meer kleurt.
Wat je over houdt, is een bol plantaardige eiwitten van zo’n 250 gram die eventjes moet rusten en daarna weer opzwelt als je de seitan de eerste bereiding geeft in kokend water dat ik kruidde met 1,5 blokje groentebouillon en een scheutje ketjap. Voordat je de seitan in de bouillon plaatst, moet je even goed nadenken wat je wilt maken. Plakken, bolletjes, worstjes, of dat wat ik deed… Ik plukte de seitan zodat het net een soort kipstukjes werden van plantaardig eiwit.
Volgens het recept van de bovenstaande link, moest je het 3/4 uur koken en daarna 1/4 uur laten rusten in de bouillon. Ik heb al deze stappen dan ook gevolg en het resultaat was superlekker. Wil je ook seitan maken, lees dan de beschrijving op de receptlink, waarop de aanwijzingen goed en duidelijk verwoord staan. Je kunt overigens ook kant-en-klare seitan kopen of gegluteerde tarwe waarmee je heel simpel seitan maakt. Maar ik vond het leuk om het hele proces eens helemaal zelf te doorstaan :)

Ik wilde stoverij maken en dus kon ik me tijdens het seitanproces goed bezighouden in de keuken. Uit 1 kilo bloem verkrijg je ongeveer 350 gram seitan na voltooiing van de complete bereiding. Wij zijn grote eters en de volle pan stoverij was na één maaltijd op, maar ik vermoed dat het genoeg zou kunnen zijn voor minstens drie personen 😉

Hieronder staat mijn recept:

Je hebt dus nodig seitan van 1 kilo biologisch tarwemeel (zie het recept hierboven). Geplukt in kleinere stukken.
Terwijl je de seitan maakt, voer je ondertussen het volgende uit:

Neem een grote braadpan en snijd drie uien in ringen. Doe wat olijfolie in de pan en bak de uien glazig.
Karamelliseer de uien door er een beetje bloem overheen te strooien met een paar scheppen rietsuiker (ongeveer 2 eetlepels).
Bak het goed door en blus het daarna af met een klein scheutje bier. (Je hebt in totaal 1 zo’n groot blik bier nodig. Ik heb het met Heineken gedaan, maar het kan met alle biersoorten.)

Snijd 1 doosje kastanjechampignons in kwarten (zo’n 250 gram) en doe de champignons bij de uien. Blus alles steeds af met een klein scheutje bier, net zolang tot het bierblik leeg is en er een dikkere saus uit ontstaat.
Voeg naar smaak allerlei kruiden toe. Ik gebruikte: paprikapoeder, basilicum, dragon, tijm en koriander.
Laat het lekker een tijdje pruttelen met een deksel op de pan en zet daarna het vuur uit.

Als je seitanstukjes in de bouillon zijn gegaard en de basisbereiding klaar is, bak je de stukjes in een pan met een scheutje olijfolie met wat zout en peper. Het hoeft niet lang te bakken, een minuutje of vijf.
Voeg de stukjes vervolgens toe aan de stoverij en verhit het allemaal nog eventjes. Je kunt je saus nog iets laten indikken en als die al teveel is ingedikt, kun je nog wat bouillon toevoegen waarin je de seitan hebt klaargemaakt om de saus ietsje dunner te maken.
Proef of de stoverij goed smaakt en voeg eventueel nog extra zout en peper toe.

Ik serveerde deze veganistische stoverij met gekruide aardappelpartjes (in de oven gegaard) en met een salade van witlof, rode ui, gele tomaten, cherry-tomaatjes, komkommer en stukjes gekookte aardappel met een mosterddressing.
Omdat deze maaltijd geheel veganistisch is, vond ik dat daar ook een veganistisch toetje bij hoorde.
Ik heb citroenpuddinkjes gemaakt met rietsuiker, amandelmelk, citroenen en maïzena die ik serveerde met vers fruit en homemade fruitbonbons gemaakt met pure chocolade.

© Het stoverij recept is een recept van Monique Hendriks

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Bitterballen met champignons en olijven (Vegetarisch)

vega-bitterballen

Een uitprobeersel dat erg goed uitpakte en ik daarom graag wil delen :)
Deze vegetarische bitterballen met champignons, olijven en blauwschimmelkaas blijken een ware delicatesse 😉

Je hebt nodig:
1 kleine rode ui
2 kleine bospeentjes
1 doosje champignons (250 gram)
3 eetlepels groene ontpitte olijven (zo’n 25 stuks)
1 Deense blauwschimmelkaas (125 gram, harde kaas, te verkrijgen in een blauw, plat driehoekig pakje)
zo’n 5 takjes verse peterselie
peper
2 teentjes knoflook
1/2 blokje groentebouillon
40 gram roomboter
80 gram gezeefde bloem
4 biologische eieren
pakje paneermeel (je hebt niet het hele pakje nodig)
gemalen zwarte peper

Het recept:
Doe 3/4 liter water in een pan, schrap de wortels en snijd de wortels en de ui fijn.
Voeg dit toe aan het water met het halve bouillonblokje en de steeltjes van de peterselie.(alleen de steeltjes, niet de blaadjes)
Laat het een tijdje trekken op het vuur.

Bak de knoflook en de kleingesneden champignons kort in een pan met een klein scheutje olijfolie. De stukjes moeten niet te groot zijn, omdat ze anders later uit de bitterbal steken. Doe de gebakken champignons in een kommetje met de kleingesneden olijven en de fijngehakte peterselie.

Maak een roux door de boter en kaas te smelten en er daarna de gezeefde bloem doorheen te roeren.
Er ontstaat dan een deegbol in de pan.
Voeg daarna in één keer de 1/2e liter van de gezeefde bouillon toe (die inmiddels waarschijnlijk net zoals bij mijn bouillon het geval was,tot die hoeveelheid is ingekookt, de groenten zeef je er dus uit). Blijf goed roeren. Zo ontstaat er een ragout.
Als de ragout dik genoeg is haal je de pan van het vuur.
Roer de champignons, olijven en peterselie er goed doorheen.
Door de kaas, het bouillonblokje en de olijven zit er genoeg zout in. Proef een beetje en voeg naar smaak peper toe.

Laat het eventjes afkoelen, dek de pan af met huishoudfolie en plaats de pan daarna in de vriezer. Het moet drie uur in de vriezer staan, dan is het voldoende afgekoeld en kun je er balletjes van maken. Wil je de balletjes pas de volgende dag maken, plaats dan de ragout in de koelkast om op te stijven.

Zodra de ragout is opgesteven, (na zo’n 3 uur in de vriezer) rol je balletjes ter grootte van een bitterbal die je steeds:
1. door het paneermeel rolt
2. door de losgeklopte eieren rolt
3. nogmaals door het paneermeel rolt
De balletjes moeten goed bedekt zijn met paneermeel want anders gaan ze lekken tijdens het bakken.
Het is handig om twee bakjes paneermeel te gebruiken. Eentje om de ballen de eerste keer doorheen te rollen en de andere om de ballen met het eierlaagje van paneermeel te voorzien.

Daarna kun je de bitterballen invriezen of bakken.
Als je ze vrij snel na het maken wilt bakken, dan kun je ze het beste nog een half uurtje in de koelkast zetten zodat ze hun stevigheid blijven behouden.
Bevroren bitterballen moet je ongeveer 5 minuten frituren.
Ontdooide of net gedraaide bitterballen een minuut of 2 a 3.
Frituren in een open pan met zonnebloemolie werkt altijd het beste vind ik, omdat je dan goed kunt zien wanneer ze klaar zijn. De bitterballen komen vanzelf naar boven drijven tegen de tijd dat ze klaar zijn. Je kunt ze eruit halen als het korstje de goede kleur heeft. Bak er niet te veel tegelijk. In een kleine braadpan met zonnebloemolie kun je er het beste maximaal vier tegelijk bakken.
Je hebt genoeg voor 30 kleine bitterballen of 24 iets grotere.

Serveer met een sausje van scherpe Franse mosterd vermengd met tartaresaus en fijngehakte peterselie.

© Dit is een recept van Monique Hendriks

Posted in koken, Koken zonder vlees | Tagged , | Leave a comment

Lichtfeest in Lissewege (Brugge)

De beeltenis van Lakshmi die in mijn werkkamer hangt, herinnert me altijd aan lichtpuntjes die telkens gloren en die zelfs in donkere tijden te zien zijn. Haar attribuut is een lamp, waarmee zij belangrijke aspecten verlicht. Ze is onder andere een symbool van hoop en van grote en kleine successen. Lakshmi is nauw verbonden aan Diwali, het Hindoeïstische lichtfeest waarbij de overwinning van licht op duisternis wordt gevierd, steeds in oktober of november, afhankelijk van de stand van de maan. Met lampjes voor het raam in de duisternis, wordt Lakshmi dan naar huizen geleid om daar haar licht te kunnen laten schijnen.

Lichtfeesten worden al vele eeuwen gevierd binnen allerlei culturen en zijn vaak gekoppeld aan de herdenking van overleden zielen. Voorbeelden zijn de vuurfeesten ten gunste van de fakkeldragende maangodin Hekate die nacht en schaduw kon verlichten en zo in staat was om de doden door de onderwereld te leiden. En natuurlijk ook Allerzielenavond, vroeger traditioneel gevierd met vreugdevuren. Ook het Luciafeest is velen bekend, waarbij de patroonheilige van het zicht geëerd wordt.

In het Belgische Lissewege, dat bekendheid geniet vanwege haar tempeliersachtergrond, wordt jaarlijks in augustus een lichtfeest gevierd. Het dorp was van oudsher een tussenstation voor bedevaartgangers uit het noorden die op weg waren naar Santiago de Compostela. Een vergelijkbaar lichtfeest met lichten en vuurwerk wordt in Noord-Portugal (in Viano do Castelo) op hetzelfde tijdstip in augustus gevierd. Zowel het feest in Lissewege als dat van Noord-Portugal, draait om een bijzondere vrouwelijke patroonheilige van vissers en zeevaarders.

Brugge en Lissewege zijn voor mij zeer speciale plekjes. Het gaf daarom een extra dimensie dat uitgerekend op het Lichtfeest van 2016 het vocaal ensemble Blush optrad, waarvan Shirley en Marcella deel uitmaken. Shirley en ik kennen elkaar inmiddels al zo’n kleine 20 jaar en het is altijd weer hartstikke leuk om haar en Marcella te zien.
Hieronder een impressie van het Lichtfeest vermengd met het optreden van Blush.

Posted in Spiritueel | Leave a comment

Prachtige recensie van NBD Biblion voor mijn boek: “Witte vrouwen”

boekwittevrouwen

Tegenwoordig moet je als schrijfster die boeken in eigen beheer uitgeeft een heleboel taken verrichten. Buiten het schrijven van het boek, deed ik een hoop research, verkoos ik zelf de wijze waarop de hoofdstukken werden ingevuld, ontwierp ik de kaft, was ik mijn eigen vormgever en editor, fungeerde ik als eindredacteur, webredacteur en doe ik tot slot ook zelf de marketing. Het enige wat elders gebeurt, is het druk- en verzendproces.
Het bevalt super om alles in eigen hand te hebben! :) Dat er op eigen kracht een hoop mogelijk is, bewijst ook weer deze mooie recensie van NBD Biblion (de landelijke Nederlandse Bibliotheekdienst).

Informatief boek met een vleugje fictie over witte spook- en geestdames die in allerlei verschijningsvormen kunnen voorkomen. Veel witte dames zijn dolende zielen die door een plotselinge of traumatische dood blijven hangen op een bepaalde plek. Ze kunnen ook een positieve betekenis hebben en bijvoorbeeld genezing brengen. Ze worden al eeuwenlang gezien en vaak is er een link te leggen tussen bepaalde verschijningen en gebeurtenissen uit het verleden. In korte hoofdstukken beschrijft de auteur de vele aspecten ervan via ervaringen, sagen en legenden. Ook worden verhalen van paranormale onderzoekers vermeld. Interessant boek voor spokenjagers, maar ook om mensen serieus te laten nadenken over bovennatuurlijke zaken. Een aantal ‘wetende’ witte dames lijkt ons namelijk te wijzen op het bestaan van een andere realiteit, dimensie of levensvorm. Bevat een overzicht van de verschillende soorten witte dames, indexregister met plaatsnamen en landen, evenals een uitvoerige lijst met geraadpleegde bronnen en verwijzingen. Met enkele foto’s en illustraties. Horrorachtig omslag.
R. Spierts, recensie voor NBD Biblion

“Witte Vrouwen; Ze verschijnen. Ze spoken. Ze voorspellen.” is verkrijgbaar bij iedere boekhandel in Nederland en België. Bekijk hier de boektrailer.

Lees ook de recensies van mijn eerder verschenen thriller “Heavy Metal Chick”:
– De recensie van NBD Biblion voor de thriller: Heavy Metal Chick.
– De Duo-recensie van Thrillerlezers.blogspot.
– De recensie van R. Snijder.
– Beluister het interview met Time to Rock.

Posted in Algemeen, Boeken, Inspiratie, Nieuwsberichten, Schrijfsels, Spiritueel | Leave a comment

Welkom Vie!


Onderaan staat een filmpje van Vietjes eerste dag bij ons.

Mini’tje verloor in de loop der jaren haar beste vriendinnen, Dana, Csibi en Kira. Natuurlijk is ze bevriend met Barry en Bella, onze Newfoundlanders die inmiddels 10 en 11 zijn, maar dat zijn toch meer een opa en oma die graag samen liggen en niet meer zo beweeglijk zijn. Mini werd dus een beetje eenzaam. We besloten daarom gisteren dat Mini vandaag een vriendinnetje mocht uitzoeken bij dierenasiel Canina in Essen.

Canina is een geweldig asiel, waar de dieren allemaal zeer goed verzorgd worden. De katten hebben er eigen huiskamertjes, de honden lopen grotendeels los rond op het terrein of verblijven met meerdere dieren bij elkaar in grote rennen met nachtverblijven. En wat een aardige mensen werken er, met veel kennis van honden. De vele vrijwilligers zorgen ervoor dat de dieren dagelijks fijne wandelingen krijgen. Een asiel waar andere asielen een voorbeeld aan mogen nemen.
Grappig om te zien hoe Mini, toch niet zo’n zelfverzekerd hondje van nature, het hele asiel door banjerde en kennismaakte met allerlei honden. Het klikte meteen met een hondje genaamd Rip, zo genoemd omdat ze op papier dood was verklaard. (Rest In Peace). Rip moest dus een Vie (=leven) worden en daarom hebben we haar Vietje gedoopt. Vietje was meteen al helemaal nieuwsgierig naar Mini. Ze hebben samen op een veldje uitgebreider kennisgemaakt en dat ging hartstikke goed.

Vie heeft 9 jaar lang als een fokteefje bij een broodfokkerij gezeten. Op zulke plekken worden de dieren ernstig verwaarloosd en in dit geval had dat geleid tot een ontruiming waardoor ze in het asiel belandde. Dat ze een fokteefje is geweest, is goed te zien. Haar ruggetje is iets doorgezakt en haar tepels slepen haast over de grond. Bijna alle honden van deze inbeslagname hadden al een plekje gevonden, maar zij was één van de achtergebleven oudjes. Het past mooi qua leeftijd, want Vie is 9 en Mini is 10. Bovendien zijn ze een beetje van hetzelfde formaat en ook Mini is via een broodfokkerij in het asiel beland, dus qua achtergrond kunnen ze elkaar ook een pootje geven.

In de auto kropen ze meteen al tegen elkaar aan. Van begin af aan dus al onafscheidelijk. Vie heeft nog nooit een huis gezien en moet nog alles leren. Alles is nieuw en onbekend, van een bank, tafel tot televisie.
Ze heeft kennisgemaakt Barry, Bella, de katten en de kippen en dat ging allemaal hartstikke goed. Hondentaal spreekt ze als de beste, mensen zijn nog een beetje eng, maar ze maakt met de minuut voorwaartse stapjes. Erg mooi om haar nieuwsgierigheid te zien en te genieten van de gezelligheid die ze brengt. Toen ze door de tuin rende, leek ze gewoon te lachen. Vietje heeft nu een fijn thuis en Mini weer een vriendin. Al vindt Vie de katten en de Newfoundlanders ook zeer interessant 😉 Win-Win zullen we maar zeggen :)
Hieronder een filmpje van haar eerste momenten bij ons:

Posted in Nieuwsberichten, Onze dieren, Opvangdieren | Leave a comment