Alternatieven voor het gebruik van eieren

eivrij

Fipronil is een middel dat luizen doodt (en dat gebruiken boeren dan stiekem omdat de kippen veel te dicht op een kluitje zitten). Dat mensen er ziek van worden is volgens hoogleraren geen probleem, het is alleen maar schadelijk voor je nieren, lever en schildklier. Het is niet één boertje dat zich schuldig maakt aan het gebruik van zo’n middel, want op dit moment zijn 180 bedrijven “verdacht”. Tja, de boeren houden zó enorm van hun dieren, wordt me soms verzekerd, maar de kippen betalen natuurlijk weer de rekening, zij worden “geruimd” (al klinkt dat aardiger dan het is). Als ik zelf eieren gebruik, komen ze van onze eigen kippen of haal ik biologische eieren. De laatstgenoemden blijven helaas ook niet gevrijwaard van het Fipronil-schandaal. Foei! Zijn we weer voorgelogen, want we dachten toch dat juist die biologische boeren extra lief waren? Maar… hoe maak je nu pannenkoeken? En hoe zit het met pasta en gebak? Hieronder volgen een paar smakelijke alternatieven die ik eerder op dit blog plaatste, want ik experimenteer daar al een tijdje mee.

Merengue zonder ei:
Voor merengue heb je geen eieren meer nodig, sinds de ontdekking van aquafaba.
Ontdek hier hoe je een lekkere merengue maakt zonder ei.

Ravioli zonder ei:
Het recept voor een ravioli zonder ei kun je hier vinden.

Veganistische chocolade cupcakes:
Deze cakejes zijn ook zeer eenvoudig te maken, kijk maar hier.

Een vleesvervanger zonder ei:
Een recept voor een eenvoudige vleesvervanger zonder ei, die ook prima kan fungeren als borrelhapje, tref je hier.
Een andere vleesvervanger is seitan, zie hier hoe je dat zelf kunt maken.

Pannenkoeken zonder ei
Mijn pannenkoeken maak ik heel vaak zonder ei en zelfs zonder melk.
In plaats van melk neem ik vers geperst sinaasappelsap en in plaats van eieren kies ik dan voor banaan. 1 banaan op iets meer dan een halve liter sinaasappelsap, aangevuld met bloem en goed gemixt, levert je zeer smakelijke pannenkoeken op die ook nog eens een zomers kleurtje krijgen.

Andere baksels:
* In de meeste bakrecepten is banaan een goede vervanger voor ei. Het geeft meestal zelfs een extra smakelijke twist aan je taart of cake.
* Een papje maken van chiazaad aangelegd met warm water, in een verhouding van 1:4.
* Kikkererwtenmeel en water, in een verhouding van 1:1.
* Tahin, pindakaas of een andere notenpasta.

Voor een omelet heb je geen eieren meer nodig, kijk maar op de site van de Groene Meisjes. En ook een Foe Yong Hai kan zonder ei gemaakt worden, kijk maar op de site van de AH. Een ei hoeft er dus niet per sé bij!

Posted in koken, Koken zonder vlees | Leave a comment

Paravisie Augustusnummer 2017

Deze maand in Paravisie:
* een voorstelbericht van mij als nieuwe auteur
* een artikel van mijn hand, getiteld: De vloek van de huilende kinderen.
Meer info is te vinden in het overzicht van mijn artikelen.

Posted in Inspiratie, Paravisie, Schrijfsels, Spiritueel | Leave a comment

Nieuw Boek: Heavy Metal Chick II


Deel 2, het vervolg op mijn thriller “Heavy Metal Chick”, is vandaag verschenen.
Vanaf nu verkrijgbaar bij iedere boekhandel:

Heavy Metal Chick II: Thriller Boektrailer: Heavy Metal Chick II

Monique Hendriks

Heavy Metal Chick II
"Heavy Metal Chick II" is het spannende vervolg op het juni 2015 verschenen thrillerdebuut "Heavy Metal Chick" van Monique Hendriks dat NBD Biblion bestempelde als een absolute aanrader voor liefhebbers van het thrillergenre.
€18,95 Paperback

Posted in Inspiratie, Nieuwsberichten, Schrijfsels | Leave a comment

Veganistische Ravioli

Wij zijn vegetariërs maar vinden het ook heerlijk om veganistisch te eten. Het is de meest pure manier van koken en natuurlijk ook de meest diervriendelijke. Verse pasta maak je gewoonlijk met bloem, ei en zout, en hoewel dat ook erg lekker is (veel lekkerder dan kant-en-klare pasta) en je daar heus geen pasta-apparaat voor nodig hebt als je b.v. reepjes maakt, vond ik het ook leuk om eens een pasta te maken die volledig veganistisch is en dus geen dierlijke producten bevat. Het is eventjes wat werk, maar ja, dan heb je ook wel écht iets lekkers. Bovendien is het hartstikke gezond :)

Ik besloot ravioli te maken en vond hiervoor een handig basisrecept op een blog van een naamgenoot. Je kunt het recept hier vinden. Ik had echter geen gebuild meel in huis en dus koos ik voor biologisch tarwemeel, maar dat werkte ook prima.

Ik heb het volgende gedaan:
210 gram tarwemeel
70 gram kikkererwtenmeel
een flinke snuf fleur de sel
1 eetlepel olijfolie
150 ml water

Ik heb de pasta gekneed op de manier zoals beschreven staat in het genoemde blog. De droge ingrediënten gemengd, olie en water toegevoegd en gekneed tot er een goede elastische deegbal ontstond. Dit 10 minuten laten rusten in een plastic zakje. Op het blog staat heel goed uitgelegd hoe je dat kunt doen. Ik heb de ravioli een avond eerder gemaakt en daarom op borden met bakpapier gelegd, ze bedekt met huishoudfolie en een nacht in de koelkast bewaard.
Mijn vulling en saus zijn anders. Ik koos voor een tomatenvulling en een tomatensaus, waarvan je hieronder mijn recept kunt lezen.

De ravioli heb ik gemaakt door steeds deeglappen uit te rollen en er met een glas rondjes uit te steken. Nadien heb ik er steeds een halve eetlepel vulling op gedaan, de rondjes dichtgeplakt met water, aangedrukt en er vervolgens met een vork voorzichtig een mooi randje rondom gedrukt.

De vulling:
1,5e hand walnoten
1 hand cashewnoten
het sap van een halve citroen
een beetje balsamico
fleur de sel
flinke scheut olijfolie
een stuk of 15 lange sprieten bieslook
1 zoete puntpaprika
1 blikje tomatenpuree (zo’n blik van het formaat van 2 kleine blikjes)
2 theelepels suiker

Alle ingrediënten maalde ik in één keer in de keukenmachine. Het overschot van deze heerlijke pesto die ontstond, heb ik op een stokbroodje bij het gerecht geserveerd.

De saus:
500 gram passata
1,5e ui in ringetjes
2 geperste tenen knoflook
8 grote kastanjechampignons
6 in stukjes gesneden zongedroogde tomaten
4 eetlepels zwarte olijven
fleur de sel

De champignons en ui snijden en samen met de geperste knoflook bakken.
Dan de passata erbij, de olijven en de zongedroogde tomaten en dit op smaak brengen met de fleur de sel of wat zout.

De ravioli 5 minuten koken en de saus eroverheen of ernaast serveren. Wij hebben hiervan met 2 personen gegeten en zaten helemaal tjokvol. Het is dus ruim genoeg voor minstens 3 personen.
Lekker met stokbrood en een salade erbij. Bovenaan kun je een foto zien van dit gerecht.
Natuurlijk hoort daar ook een veganistisch toetje bij. Ik maakte sinaasappelpudding met een kiwi-citroen compote.

Posted in Inspiratie, koken, Koken zonder vlees | Tagged , | Leave a comment

Boekreview “Contrast” door Marianne Notschaele

Altijd fijn om een goede review te krijgen :) Reïncarnatietherapeute Marianne Notschaele beoordeelde “Contrast – als een zoektocht naar de waarheid verandert in het vinden van jezelf.”

Ik had gewoonweg geen tijd in verband met mijn werk, maar anders had ik het echt in één keer achter elkaar uitgelezen, zo spannend was het verhaal. ‘Contrast’ zit erg goed in elkaar en bevat verrassende, soms onverwachte verhaalwendingen die toch logisch zijn. Het vleugje ‘paranormaal’ dat erin zit, vond ik aantrekkelijk. Normaal ben ik géén fan van thrillers omdat ik me bij het lezen meestal ga ergeren aan te ver gezochte verhaallijnen of een grote mate van bloederigheid. Hier was dat geenszins het geval. Knap, hoe Monique Hendriks de spanning telkens weet op te voeren in deze psychologische thriller. Hou je van spannende psychologische thrillers, onderwerpen als relatie- en gezinsperikelen, de Zuid-Franse sfeer en een vleugje mystiek, lees dan ‘Contrast’ Lees verder op: Vorigelevens.blogspot.nl

Monique Hendriks

Contrast
Contrast is een psychologische thriller waarin de prijs van een moeilijke jeugd en verloren idealen centraal staan. Het verhaal speelt zich af in Zuid-Frankrijk, waar zich tijdens een geplande familievakantie een groot drama voltrekt.
€19,95 Paperback

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Review “Witte Vrouwen” van: Vorigelevens.blogspot.nl

Reïncarnatietherapeute Marianne Notschaele schreef een prachtige review over mijn boek: Witte Vrouwen; Ze verschijnen. Ze spoken. Ze voorspellen.”

“Witte Vrouwen’ vind ik een aanrader om te lezen; bij uitstek geschikt voor collega-regressie/reïncarnatietherapeuten die veel werken met ‘het tussenbestaan’ (het gebied tussen twee levens in), aangehechte (ziels)energie en (dolende) entiteiten, én paranormaal geïnteresseerden die meer willen weten over een andere realiteit, andere dimensies en merkwaardige levensvormen zoals de transparante vrouwelijke verschijningen.”

Druk hier om de complete review te lezen.

3dwittevrouw

Posted in Boeken, Nieuwsberichten, Schrijfsels | Leave a comment

Mijn nieuwe boek: “Contrast”

contrast-blogcover
Inmiddels is mijn nieuwe psychologische thriller verschenen, getiteld: “Contrast”-Als een zoektocht naar de waarheid verandert in het vinden van jezelf.”
Prijs: € 19,95
Middelformaat: 235 x 155
Aantal pagina’s: 317
ISBN: 9789463427883
Verkrijgbaar bij iedere boekhandel!
Kijk op mijn website voor meer informatie: www.moniquehendriks.nl
Hieronder kun je de boektrailer zien:

Posted in Algemeen, Boeken, Schrijfsels | Tagged , | Leave a comment

Desembrood: Speltdesem met tarwe

Gisteravond heb ik een desembrood met speltdesem gebakken. Ook dit brood is goed gelukt en mooi gerezen.
Voor dit desembrood gebruikte ik exact dezelfde verhoudingen als voor het roggedesem met tarwe, alleen voegde ik deze keer de speltdesem toe. Hoe ik het desem gemaakt heb, kun je ook lezen op deze link.
Eerst kneedde ik het meel, zout en water tot een deeg in de keukenmachine. Omdat ik graag een schep rietsuiker toevoeg ter bevordering van het rijsproces bij andere broden, deed ik dat bij dit brood ook. Vervolgens voegde ik de desem toe in de keukenmachine, de uiteindelijke deegbol heb soepel gekneed met de hand. Na 24 uur, maakte ik van het brood een mooie vorm voordat ik het in de oven legde. Even leek het door het extra kneden een klein broodje te blijven en dacht ik dat ik het gedeeltelijk verpest had. Echter in de oven begon het toch mooi te rijzen.
Dit desembrood is iets zachter dan de variant met roggedesem. Het is een zeer smakelijk brood met een aparte smaak die je na het eten nog even blijft proeven. (Dat heb ik normaal niet zo met andere broden, want meestal is vooral het beleg de hoofdsmaakmaker.)
In ieder geval een echte aanrader voor wie van een stevig brood houdt. Wij konden gisteravond laat niet wachten om ook dit resultaat te proeven en namen ieder twee boterhammetjes. Dit soort broden vullen én voeden zo enorm, dat we vanochtend helemaal geen honger hadden en er nog van vol zaten.

Het blijft een wondertje dat je met alleen water en meel zo’n heerlijk brood kunt maken. De kunst van het weglaten… dat blijkt toch elke keer weer de basis te zijn van veel keukengeheimen :) En natuurlijk ook het ontbreken van chemische hulpstoffen en puur biologisch meel. Al denk ik dat je met niet biologische tarwe ook wel zo’n resultaat kunt krijgen.

Posted in koken, Koken zonder vlees | Leave a comment

Mijn eerste desembrood + recept

Ik bak inmiddels alweer een lange tijd zelf dagelijks brood. Zelfgemaakte broden zijn zoveel lekkerder dan die van de meeste bakkers (wat eigenlijk raar is omdat zij juist de experts zouden moeten zijn). Mijn broodbakmachine staat in een doos op zolder te verstoffen, want ik vind de broden die ik kneed, al dan niet met de keukenmachine en vervolgens in de oven bak veel beter lukken en meer smaak hebben. Ik ben indertijd begonnen met broodmixen, maar maak daar ook geen gebruik meer van. Ik vind het leuker om zelf broden samen te stellen en bovendien bevatten de meeste mixen toch een hoop zout en chemische zooi zoals broodverbeteraar, waarvan het programma De keuringsdienst van waarde aantoonde dat het van haren van Chinezen gemaakt wordt. Ook zitten zulke mixen vol met andere onbestendigheden, zoals soja-vlokken, aardapppelmeel, verdikkingsmiddelen, afvalstoffen uit de bierindustrie en anti-oxidanten. Daarom maak ik liever zelf mijn mixen, grotendeels met biologische producten.
Hoewel ik vegetariër ben, geef ik de voorkeur aan veganistische broden, zonder boter, melk en eieren. Een enkele keer bak ik wel Italiaans geïnspireerde broden met kaas, zongedroogde tomaten, kappertjes, verse groene kruiden enz.

Ik heb allerlei broden gebakken, van focaccia’s, tot volkoren en notenbroden. Ook pizza-bodems, crumpets, flatbreads en naans bak ik zelf. Vaak begint dat met een recept van internet of uit een boekje dat ik daarna naar eigen smaak perfectioneer. Nog nooit heb ik me gewaagd aan desembroden, omdat ik altijd overal las dat dat vooral héél moeilijk is. Verkrijgbare desemmixen lijken niet op echte desem, zitten meestal ook weer vol troep en bevatten gist, een product dat je bij echte desem juist vermijdt! Toen ik toch eens zelf desem wilde proberen te maken, naar aanleiding van de documentaires over Brood van Robért van Beckhoven, las ik opnieuw diverse receptenpagina’s. En ja, desembrood leek toch wel vrij bewerkelijk en kan op honderden manieren gemaakt worden. Echter in de uitzending liet Robért zien dat het eigenlijk vrij simpel was. Hoewel hij zijn geheimen niet echt prijs gaf, werd me duidelijk dat desem een papje van water en meel is dat een tijdje moet rijpen en dat hij dat in plaats van gist gebruikte. Robért onthulde dat hij zijn broden 24 uur liet rijzen en daarna afbakte.
Ik legde alle recepten naast me neer en begon te experimenteren, met als leuke resultaat het brood dat je hierboven op de foto ziet. Ik zal hieronder beschrijven wat ik heb gedaan.

Het desem:
Desem moet rijpen in een schone, gesteriliseerde weckpot. Ik las op internet dat biologisch roggemeel en speltbloem zeer geschikt zijn om een basisdesem te maken. Ik heb daarom 2 potten gemaakt, van beide soorten. Voor het brood op de bovenstaande foto heb ik de rogge gebruikt.
Over desem valt veel te lezen. Simpel gezegd is het een papje van meel en water dat goed doorgeroerd wordt en dan vanzelf gaat bubbelen en gisten. Om je desem goed te houden, dien je deze iedere zoveel dagen even door te roeren en, afhankelijk van de conditie van je desem, af en toe wat te “voeren” met wat water en/of bloem (waar ik biologisch tarwemeel en/of spelt of rogge voor gebruik). Het spreekt voor zich dat dit uiterst schoon moet gebeuren en met een goed gereinigde lepel. Ik las dat het beter is als de temperatuur niet teveel schommelt en dat het daarom handig is de potten in de koelkast te plaatsen, al beweren anderen juist het tegendeel. Het klinkt een beetje engig, want er komen bepaalde bacteriën in het brouwsel en je moet in de gaten houden of je desem goed blijft. Iedere desem is weer anders omdat het rijpingsproces het gevolg is van allerlei factoren. Het moet fris ruiken, een beetje citroen-yoghurt achtig, begint je desem azijnachtig of zelfs naar terpentine te ruiken dan moet je het weggooien. Dat geldt ook voor de kleur. Het moet er uit blijven zien als een rijzende deegpap en geen rottingsverschijnselen vertonen. Als je desem niet meer goed is, kun je een nieuwe maken, maar het schijnt ontzettend lang goed te blijven als je maar regelmatig roert en voert.
De desem die ik voor mijn recept heb gebruikt, heeft zeven dagen gerijpt, maar de pot zit nog halfvol en blijft natuurlijk uitdijen. Hoewel ik allerlei manieren las om desem te maken, de ene nog ingewikkelder dan de andere, heb ik niet meer gebruikt dan bloem en water, puur op gevoel. Er zijn ook mensen die desems maken met fruitsappen, wijn of yoghurt, die het meerdere malen per dag doorroeren, laten rijpen op een warme plaats enz. Dat deed ik dus allemaal niet. Ik maakte een papje van roggemeel met water en van speltmeel met water in de weckpotten, plaatste het in de koelkast en roerde beide potten in zeven dagen in totaal zo’n 3 keer door. Mijn speltdesem leek iets te vochtig te worden na enkele dagen, waarna ik er wat biologisch tarwebloem doorheen mengde. Beide desems zijn gelukt en aangezien ik lees dat dat niet altijd goed gaat, denk ik dat veel mensen het zichzelf toch wat “te moeilijk” maken. Maar ik ben een beginner en dit is mijn eerste desembrood, dus wellicht kom ik over een tijdje tot andere conclusies.

Het brooddeeg:
Wie vaak brood bakt, kent de verhoudingen van de meeste broden. 100% meel, met in verhouding tot de hoeveelheid meel 60% water. Omdat je echter met desem werkt en daar ook vocht in zit, ben ik begonnen met het maken van een deeg van 400 gram tarwebloem, 200 gram water en een snuf zout. Op gevoel heb ik het aangevuld met wat water, tot er een soepele deegbal ontstond. Ik maakte het deeg in de keukenmachine en heb het daarna gekneed met 150 gram roggedesem uit de bovengenoemde weckpot tot er een elastisch deegje ontstond. De deegbal heb ik in een bebloemde kom gedaan en daarna de bovenkant van het deeg bestrooid met bloem en afgedekt met huishoudfolie. (Een rijsmand of een vergiet met een theedoek die niet met wasverzachter is gewassen, schijnt beter te werken.) Ik heb het deeg 24 uur laten rijzen bovenop de achterste hoek van onze grote koelkast. Een andere plek, uit de wind van opengaande buitendeuren en van een warme verwarming is natuurlijk ook prima 😉 Dat was alles.

Het brood bakken:
Uiteraard heb ik mijn brood van een eigen signatuurteken voorzien en het daarna afgebakken op een stuk bakpapier in de oven op 200 graden gedurende een klein uurtje. De keuken rook heerlijk en we konden haast niet wachten het te proeven.
Natuurlijk ga ik bij volgende pogingen verder experimenteren. Het brood 48 uur laten rijzen, zoals sommige bakkers adviseren, vaker tussendoor doorkneden, zoals in diverse recepten ook genoemd wordt en natuurlijk ook met desemmethodes.
Dit was echter een eerste leuk uitprobeersel. Het brood smaakt en ruikt heerlijk en lijkt op een combinatie van Duits, stevig brood met Brabants boerenrogge. Het kruimelt amper en valt niet uit elkaar bij het snijden.
Wie ook wat wil experimenteren met brood, raad ik aan te kijken naar de uitzendingen van Robért van Beckhoven. In deze uitzending komt desem uitgebreid aan bod:
Ik had overigens in januari het genoegen Robért een keer te ontmoeten (zie de foto onder dit artikel). Het is een zeer aardige, spontane kerel. Deze meesterbakker en meesterpatissier is een groot inspirator voor bakkers, maar ook voor thuisbakkers zoals ik. Het brood dat uit het bovenstaande probeersel is ontstaan, ga ik zeker vaker bakken. Hoe tof is het om een lekker, puur oerbrood te maken van water, meel en zout, zonder kunstmatige gist of bakpoeder! :)
© Recept van Monique Hendriks

blogfotorobert

Posted in koken, Koken zonder vlees | Leave a comment

Onze Dieren

Het werd weer eens tijd om wat leuke foto’s te maken van onze dieren.
Om te beginnen Pluis, die dit jaar ook al weer 11 wordt, maar nog steeds altijd super-actief is.

En Snoesje, die het dak van de kippenren vaak als hangmat gebruikt. Het leverde deze keer deze creatieve foto op:

Snoes houdt niet zo van de kou en vindt het leuk om even buiten te wandelen, als daarna de pootjes maar even gewarmd kunnen worden aan de kachel:

Pluis vindt niets leuker dan samen met de kippen muizen vangen:

Snoes… Je zou door deze foto kunnen denken dat ze niet helemaal spoort, maar er is geen kat die zoveel gekke bekken kan trekken dan zij:

Barry, die in april 11 wordt, is nog steeds een grote baby:

En hier nog even een crea-foto van Barry, alias Bartholomeus, Barbarus en Bartje:

Ons lieve Yangetje, dat altijd zo blij is als ze me ziet:

Mevrouwtje de Bruin, inmiddels al 14+ en daarom misschien wel één van de oudste kippen van Nederland.

Kroeltje en Yin die altijd alles samen doen:

Mini’tje, die helemaal niet dominant is aangelegd en als meisje toch altijd met een omhooggetrokken pootje piest:

Het was vriendschap op het eerste gezicht toen Mini en Vie elkaar ontmoet hebben en hun band is alleen maar sterker geworden. Mini maakte zelf deze keuze in het asiel en dat bleek dan ook de juiste te zijn. Is het geen schattig duo?

Barry kruipt er op zijn manier ook altijd een beetje bij:

Mini, die het altijd druk heeft als ze buiten is:

Toen we Vietje adopteerden wisten we niet wat haar uiteindelijke kapsel zou worden. Dat blijkt dus langharig te zijn:

Is het geen knapperdje met haar scheve shovel-bekkie?

Posted in Fotografie, Onze dieren, Opvangdieren | Leave a comment