Veganistische Balletjes

veganistische balletjes

Het niet in huis hebben van bepaalde ingrediënten, maakt altijd creatief.
Hieronder een gerechtje waarbij de inspiratie kwam door een recept van Indiase Muthia. Deze rijst-kikkerwtenballetjes lijken echter niet op Muthia, maar zijn goed te maken met ingrediënten die de meeste vegetariërs en veganisten wel in huis hebben. Je kunt ze perfect naar smaak aanpassen en mijn brouwsel vormt een leuke basis om mee verder te experimenteren, vandaar dat ik het online plaats. Het is een veganistisch recept. Ik heb de balletjes geserveerd met o.a. tzaziki en dat combineerde erg lekker. Om het puur veganistisch te houden is dit gerecht ook prima te combineren met b.v. een tomatensausje of knoflooksausje op basis van veganyoghurt.

Weeg 250 gram rijst af en kook dit volgens de verpakking. De meeste rijst hoeft maar 8 minuten te koken. Giet de rijst af en doe deze in de keukenmachine. (Gebruik het hakmes.) Voeg 350 gram uitgelekte kikkererwten toe (1 klein glazen potje biologische kikkererwten). Je kunt het vocht van biologische kikkererwten bewaren en daar b.v. een lekkere veganistische meringue van bakken. (kijk op deze pagina voor een veganistisch meringue-recept: https://www.moniquehendriks.nl/schepsels/archives/1718.)
Aanvullend voeg je toe:
– 1 eetlepel backingsoda
– wat droge koriander
– wat korianderpoeder
(vers kan natuurlijk ook als je dat in huis hebt)
– 1 eetlepel maïzena
– 3 eetlepels kikkererwtenmeel
– het sap van een halve citroen
– tijm
– paprikapoeder
– peper en zout
– 1 kleine ui (alvast een beetje kleingesneden)
– 1,5 eetlepel jalapenos uit een potje (we proefden de jalapenos amper, dus je kunt meer nemen voor een hetere smaak)

Maal dit alles met de handmatige stand in de keukenmachine tot een deeg. (Niet te lang of te hard malen! Goed=goed.)
Klei nu balletjes van het deeg en frituur ze in een koekenpan met een flinke laag zonnebloemolie.
Je kunt er maar steeds een stuk of zes in de pan doen, maar ze blijven lang warm en krokant. Van deze hoeveelheid maak je ongeveer 25 balletjes. Ze vallen o.a. door de maïzena niet zo makkelijk uit elkaar en kunnen dus haast niet mislukken.
Klaar!
Variaties zijn makkelijk te bedenken. Met rode peper, gember en een beetje ketjap, kun je er denk ik een leuke Indische twist aan geven en met flink wat knoflook en Griekse kruiden vermoed ik dat het ook een smakelijk borrelhapje zal zijn.

Kijk ook eens op de pagina van Le Petit Ermite, een vakantieplek in hartje Katharenland in de Franse Pyreneeën: 

banner-stilstaand

Dit bericht is geplaatst in koken, Koken zonder vlees met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie