Vegetarische Erwtensoep

snert
Deze soep is vegetarisch, maar tevens een light-soep. Veganisten kunnen het vegetarisch spek en de vega-rookworst weglaten.

Je hebt nodig:
1 kilo spliterwten
2 kleine vega-rookworstjes van Valess
1 bakje vegetarische spek van de Vegetarische Slager
3 flinke uien
1 grote winterwortel (of 2 kleinere)
2 preien
1 knolselderij
2 aardappels
2 laurierblaadjes
2 teentjes knoflook.
1 bos bladselderie (bosje van circa 30 gram)
1 eetlepel gedroogde dragon
1 groentebouillonblokje
zeezout en peper

1. Spliterwten wassen en met ruim water in een grote 10-liter pan doen. Knolselderij schillen en in blokjes snijden, de prei in halve ringetjes snijden, wassen en in de pan erbij doen. Bouillonblokje erbij en dit aan de kook brengen en minstens een half uur laten pruttelen.
Roer zo’n beetje iedere vijf minuten alles door zodat het niet gaat aankoeken op de bodem.

2. Vijf flinke pollepels groenten eruit scheppen en dit pureren (met een staafmixer of in een keukenmachine met het hakmes). De puree terug in de pan doen. Je krijgt op deze manier een gevulde erwtensoep.
Er zijn mensen die alles pureren maar dan wordt het te babyvoeding-achtig vind ik zelf. Ook gebruiken de meesten veel meer bouillonblokjes, maar dat is onnodig en verpest de natuurlijke smaken.
Roer de soep minstens één keer in de vijf minuten door.

3. Daarna twee laurierblaadjes toevoegen.
De aardappels schillen, wassen en blokjes snijden.
Wortel schrappen en dan raspen of in kleine blokjes snijden.
De uien snipperen.
Stop alles erbij en laat het nog minstens een half uur tot een uur pruttelen zodat de spliterwten stukgekookt zijn en de knolselderij gegaard is.

4. Daarna de blaadjes van de bladselderie rissen, deze in stukjes scheuren en toevoegen aan de soep. (Je kunt de steeltjes nog eventueel gebruiken voor iets anders, b.v. om er een groentebouillon van te trekken.) De dragon toevoegen. Knoflook persen en toevoegen.
Laat het weer even lekker pruttelen en bak ondertussen het vega-spek en voeg dat samen met de in plakjes gesneden vega-rookworst toe aan de soep. (Veganisten kunnen dit weglaten en hebben dan een veganistische soep.)
De laurierblaadjes eruitvissen.
Nog even de vega-rookworst warm laten worden.

5. Proef de soep en voeg naar smaak nog wat zeezout en peper toe.
Je kunt nu porties uit de pan scheppen en deze laten afkoelen om ze in te vriezen, want je hebt ongeveer 9 liter soep.

Als de soep te dun is, kun je deze dikker laten worden door deze op een iets hoger vuur al roerend te laten indikken. De soep wordt ook vanzelf dikker als je deze een nacht laat staan en de soep b.v. ‘s avonds maakt voor de volgende dag.
Voeg wat water toe als je de soep te dik vindt.

6. Serveren met stokbrood of met roggebrood belegd met oude komijnekaas.

Het voor onze kippen geschikte groente-afval hak ik altijd met het hakmes fijn in de keukenmachine. Zo is iedereen blij met deze diervriendelijke soep.
kipjes

© Dit is een recept van: Monique Hendriks

Kijk ook eens op de pagina van Le Petit Ermite, een vakantieplek in hartje Katharenland in de Franse Pyreneeën: 

banner-stilstaand

Dit bericht is geplaatst in koken, Koken zonder vlees, Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie