Veganistisch… Naans, linzensoep, tzaziki en salade

naans en linzensoep

We zijn al een tijdje een beetje flexi-veganisten aan het worden. Het voelt goed om vegetarisch te zijn, maar wij vinden het ook lekker om af en toe compleet en bewust veganistisch te eten. Veganistisch koken is niet alleen de meest diervriendelijke manier van eten bereiden en alleen al daarom een goede keuze, maar het is tevens een manier van koken die veel creativiteit vergt en je als beloning pure en eerlijke smaken geeft. Last but not least bevatten plantaardige producten, zoals plantaardige yoghurt veel minder calorieën dan de dierlijke zuivelvarianten en is het dus goed voor de lijn. Bovendien is het ontzettend gezond.
Zo af en toe deel ik wel eens wat recepten op dit blog en deze keer deel ik dit recept omdat het met name aan kan zetten tot leuke kookideetjes en extra creativiteit. Wie bijvoorbeeld een veganistische naan kan maken, kan daarvan ook weer een heerlijke naan-pizza maken, een veganistische tzaziki geeft weer extra inspiratie voor het maken van Griekse, plantaardige gerechten.

Vandaag kookte ik een maaltijdsoep van linzen, maakte ik plantaardige tzaziki en plantaardige naans aangevuld met een eenvoudige salade. Het is voldoende voor 2 personen. Hieronder kun je lezen hoe ik het klaarmaakte:

Je begint met de linzensoep, die ik als volgt heb gemaakt.
Een scheutje olijfolie in een grote braadpan doen, 2 uien halveren en in plakjes snijden en dit samen met twee geperste teentjes knoflook in de pan doen. Laat het even aanfruiten en voeg 1 eetlepel droge roti-kip-masala-kruiden toe (verkrijgbaar in een potje o.a. bij de Jumbo), een theelepel chilipoeder en een paar snufjes kurkuma. Doe er daarna 2 liter water bij en 1 blokje groentebouillon. Voeg vervolgens 350 gram droge linzen toe. Rasp de schil van een limoen (alleen het groene deel) en voeg dit rasp toe aan de soep. De limoen bewaar je om later de salade mee te garneren.
Nu kan de deksel op de pan en kan het zo’n 50 minuten pruttelen, zodat de linzen goed gaar worden en alle smaken zich goed vermengen. Roer het af en toe even door. Uiteindelijk heb je een goed vullende, smakelijke maaltijdsoep. Je kunt de soep tussendoor nog iets verdunnen met wat water als je dat wilt, maar nodig is dat niet.

Daarna kun je de tzaziki maken. Omdat dit een veganistische maaltijd is, heb ik die gemaakt van Alpro Naturel, verkrijgbaar in een kartonnen verpakking in het koelvak. Doe de hele inhoud in een kom. Scheur wat verse basilicumblaadjes in stukjes, pers 3 tenen knoflook en voeg dit samen met verse of gedroogde dille toe aan de plantaardige yoghurt met wat zout naar smaak. Zet dit alvast in de koelkast.
Verwijder de zaadlijsten uit de komkommer en rasp daarna de komkommer in een keukenmachine. Laat deze goed uitlekken in een zeefje. Druk het vocht er tussendoor een paar keer goed uit en voeg wat zeezout toe. Laat de komkommer zo lang mogelijk uitlekken en roer deze pas vlak voor het serveren door de yoghurt. (Als je de zaadlijsten niet verwijdert en de hele komkommer raspt en niet goed laat uitlekken, krijg je een veel te waterige tzaziki, mede omdat plantaardige yoghurt toch al wat dunner is.)

Rasp groenten naar keuze voor een lekkere frisse bite. Ik koos voor worteltjes, komkommer, rode puntpaprika en augurk. Het is lekker dit te serveren met een stukje limoen, want het sap daarvan geeft een frisse smaak aan de rauwkost, die uitstekend combineert met de pikantere maaltijdsoep.

Daarna kun je de naans gaan maken. Wat veel mensen niet weten, is dat naans gemaakt worden met yoghurt. Door ze zelf te maken, kun je veganistische yoghurt gebruiken en wordt het een puur plantaardige variant. Ik heb ook hiervoor de Alpro gebruikt.
Maak een papje van een scheut olijfolie, 2 tenen knoflook en droge koriander. Roer goed door en laat even staan.
Meng nu 250 gram bloem, 6 gram bakpoeder, wat zeezout en 185 gram Alpro-naturel, plantaardige yoghurt en roer het even door. Kneed dit vervolgens goed door elkaar zodat er een mooi elastisch deegje ontstaat.
Maak van dit deeg vier bolletjes.
Doe flink wat bloem op een bord en maak van alle vier de bolletjes een naan, door ze met je handen plat te drukken in een druppelvormige naanvorm. Keer en draai ze een paar keer in de bloem, je zult zien dat het op een naan gaat lijken. Zet een koekepan op een middelmatig vuur. Doe een naan zonder olie in de pan en druk even aan met een spatel, laat de naan even goed over de bodem bewegen. Smeer met een keukenkwast de bovenkant in met het olijfoliepapje. Keer de naan na een minuutje of 2 á 3 en bestrijk dan de gebakken kant met het oliemengsel. Bak wederom enkele minuten tot de naan er goed gebakken en gaar uitziet.
Bak zo alle vier de naans.
Tegen de tijd dat je dit alles klaar hebt, is ook je soep goed gegaard en kun je het lekker gelijktijdig serveren.
Je hebt nu een (h)eerlijke, plantaardige maaltijd!

Kijk ook eens op de pagina van Le Petit Ermite, een vakantieplek in hartje Katharenland in de Franse Pyreneeën: 

banner-stilstaand

Dit bericht is geplaatst in koken, Koken zonder vlees. Bookmark de permalink.

Geef een reactie