De mens is van nature geen vleeseter!

Onze hele oude voorvaderen
Velen hebben de overtuiging dat mensen van nature vleeseters zijn. Daar wordt dan meteen van alles bijgehaald. Zonder vlees zouden we niet kunnen leven en komen we stoffen tekort. Zelfs oermensen zouden zich tegoed hebben gedaan aan rauw vlees.
Ik vind het altijd knap als de mens van nu, die veelvuldig bewerkt voedsel en pakjes met smaakmixen nuttigt, niet eens deskundig is over wat er in de eigen buik verdwijnt, van alles lijkt te weten over het voedingspatroon van voorvaderen van duizenden jaren geleden.
Als we kijken naar de apen die als mogelijke voorvader worden bestempeld, dan zien we dat vlees bij de meeste soorten geen onderdeel uitmaakte van hun dieet. De Praeanthropus tugenensis, een uitgestorven soort van de familie mensachtigen, voedde zich volgens wetenschappers met noten, zaden, vruchten en insecten. De Australopithecus, een uitgestorven mensachtige die 4,3 en 2 miljoen jaar geleden leefde, voedde zich met planten. Hij was geen jager, eerder een bejaagde.
Van de Neanderthalers, een uitgestorven mensensoort, werd verondersteld dat het echte vleeseters waren. Onderzoek bewijst dat dat niet zo is. Uit onderzochte restanten blijkt dat ze niet alleen planten kookten, maar ook kennis hadden van de medicinale werking van planten. Uit nieuw onderzoek is zelfs gebleken dat ze een voorkeur gaven aan planten en alleen in de koudere gebieden vlees aten. Dat komt overeen met wat b.v. de Boeddhisten in Laos doen, omdat er wanneer het koud is geen planten groeien. (Als men de keuze heeft, eet men daar geen vlees.)
De Cro-Magnon mens at voornamelijk insecten en planten. Toen deze soort van Afrika naar Europa trok, bleken insecten niet goed meer vindbaar. IJstijden lieten het aanbod aan insecten nog meer uitdunnen en dat is een reden waarom de westerse mens startte met het eten van vlees. Het is heel goed mogelijk dat de Cro-Magnonmens door een voorkeur voor plantaardig voedsel het overwon van andere Europese familieleden.
De jacht speelt een rol in de evolutie van de mens, maar de hoofdmoot van het dieet van onze vroege voorgangers was, op een enkele uitzondering na, vooral plantaardig voedsel.

Waarom wij van nature geen vleeseters zijn:
– Kijk om te beginnen eens naar ons maag-darmstelsel. De darmlengte van de dunne darm van een vleeseter is drie tot zes maal de lichaamslengte, berekend op basis van de romp. Voor alleseters is dat vier tot zes maal de lichaamslengte en voor planteneters tien tot twaalf maal de lichaamslengte. Ons darmstelsel is tien tot elf maal de lengte van onze romp. De dikke darm van een carnivoor en omnivoor is kort en glad. Wij mensen hebben een lange dikke darm die overeenkomt met die van planteneters. Hier een leuk filmpje daarover van KiwiEats.
– Carnivoren hebben een korte verteringstermijn van enkele uren. Voor mensen ligt dat heel anders. Het verteren van alleen al één hamburger duurt zo’n drie dagen.
Vlees begint na 24 uur te rotten in onze darmen. Uit onderzoek is bekend dat de gemiddelde Nederlandse man zo’n vijf kilo onverteerd vlees in zijn darmen heeft. Bij vrouwen ligt dat op ongeveer drie kilo. Het is vlees dat niet wordt verteerd, mede door een tekort aan voedingsstoffen zoals vezels. Wie één keer per dag vlees eet, geeft zijn spijsverteringskanaal al een opdoffer, maar de meeste vleeseters eten het meerdere keren per dag…
– We kunnen vlees dus niet goed verwerken en niet goed verteren, maar we beschikken ook niet over een gebit met sterke kaken en hebben geen sterke klauwen, zoals carnivoren dat hebben. Deze gegevens bewijzen alleen al dat het menselijk lichaam helemaal niet ingesteld is op het eten van vlees.
– Carnivoren kunnen goed zien in het donker, maar wij niet, wij hebben een lampje nodig. We kunnen niet jagen zonder hulpmiddelen. We slapen ook niet zoveel als carnivoren doen.
– Carnivoren hijgen en transpireren via de tong. Wij transpireren door onze huid, net zoals planteneters.
– Interessant is een onderzoek waarin wetenschappers de genetica van twaalf echte vleesetende diersoorten, zoals hyena’s, onder de loep namen. Bij zulke échte carnivoren is het gen dat informatie bevat over een smaakreceptor voor suiker niet meer actief. Zeven van de onderzochte soorten kenden de smaak van zoet niet meer. Juist omdat wij mensen wel hunkeren naar zoetigheden zijn wij geen echte vleeseters.
– Carnivoren kauwen hun eten niet, ze slikken het gewoon door. Wij kauwen wel in allerlei richtingen. Bovendien zijn we weliswaar in staat om vlees te eten, maar lukt het ons niet om huid, haren en veren door te slikken.

Vlees eten is een cultureel verschijnsel
Inmiddels zijn wetenschappers er ook over uit. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken is de mens van nature vergetariër. Het eten van vlees is aangeleerd.
Toch spelen reclamemakers er handig op in om ons te doen geloven dat vlees “lekker” en “gezond” is. Denk maar aan reclameslogans zoals “Kip, het meest veelzijdige stukje vlees.”
Regelmatig worden er reclamemakers op de vingers getikt vanwege de misleidende boodschappen die ze geven. Men laat b.v. mooie plaatjes zien van dieren op een dik pak stro, terwijl de dieren het in werkelijkheid met kale betonnen hokken moeten doen.
De term “knutselvlees” wordt ook steeds vaker genoemd om aan te duiden hoe fabrikanten hun vlees bewerken. Termen zoals “ambachtelijk” en “vers” worden te pas en te onpas ten onrechte gebruikt.
In de vleesindustrie barst het van de leugens en schandalen. Klokkenluiders vertellen regelmatig hoe er gesjoemeld wordt met bedorven vlees, paardenlasagne die verkocht wordt als runderlasagne, partijen met plastic die verwerkt worden in snacks… Jaarlijks stapelen de vleesschandalen zich op. Zulke schandalen gaan verder dan met salmonella besmette kippen, als je b.v. alleen al kijkt naar schapenvleesproducten die van muizen, vossen en nertsen gemaakt bleken te zijn en van neprundvlees dat chemisch behandeld varkensvlees was.

Je hebt geen vlees nodig!
Veel mensen zijn bang dat ze tekorten oplopen als ze geen vlees meer zouden eten. Vegetariërs (mensen die geen vlees, vis, schaaldieren of gevogelte eten) lopen geen risico op tekorten zolang zij gevarieerd eten. B12 en ijzer zijn aandachtspunten, maar die stoffen zijn te vinden in zuivelproducten en eieren.
Het is ook heel eenvoudig tegenwoordig om vegetarische vervangers te vinden voor vlees en vis. Supermarkten, maar ook fabrikanten zoals de Vegetarische Slager hebben naast een assortiment vlees- en ook visvervangers, inmiddels ook een breed assortiment broodbeleg. Probeer bijvoorbeeld eens de vegetarische kipstuckjes en je zult merken dat je geen verschil proeft. Het is allemaal niet zo ingewikkeld. In plaats van gehakt, gebruik je sojagehakt in de lasagne. Ook dat verschil proef je amper.
Veganisten (mensen die helemaal geen dierlijke producten gebruiken, dus geen vis, geen vlees, geen zuivel, ei, honing, maar ook geen leer, wol en zijde), halen hun eiwitten, ijzer en calcium uit plantaardige stoffen en kunnen dit aanvullen met extra B12, dat niet alleen als supplement verkrijgbaar is, maar ook in verrijkte voeding zit, zoals in sojamelk en plantaardige burgers.
Vlees zou lekker zijn, maar vegetarisch eten is ook lekker. Vlees eten is niet gezond, want vegetarisch eten is veel gezonder. De reden waarom mensen vlees eten, is voornamelijk omdat het aangeleerd gedrag is.
Kinderen stellen er nog wel eens vragen over. Hier een filmpje van een jongetje dat vragen stelt over een octopus en hier een filmpje van meisje dat vragen stelt over het eten van dieren.

Het eten van dieren is onnatuurlijk voor de mens
Denk jij als je een doodgereden konijn ziet liggen: “Mmm, daar ligt een lekker hapje!” Heb jij moeite om je in te houden als je een lammetje ziet lopen? Denk je alleen al bij de geur van zo’n diertje: “Jammie, dat is een lekker hapje om met huid en haar te verscheuren!” Nee, dat doe je niet. De meeste vleeseters willen ook niet de ogen zien of de doodsgeur ruiken die in een slachthuis hangt. Als je van nature een vleeseter was, zou je daar juist van watertanden. “Als slachthuizen glazen wanden zouden hebben, zou iedereen een vegetariër zijn,” zei Paul McCartney en ik denk dat daarin een grote waarheid schuilt. De meeste vleeseters kijken weg als er beelden van spartelende dieren in slachthuizen worden getoond. Als het zo natuurlijk en écht zo lekker was, zou je daar juist heel graag naar kijken. De dieren betalen een hele hoge prijs voor hun vlees. Er is zelfs sprake van een overproductie die met subsidies in stand wordt gehouden.
Sommige mensen stellen dat het natuurlijk is om dieren te eten, omdat dieren elkaar in de vrije natuur ook opeten. Er zijn echter geen diersoorten die andere dieren fokken, ze levenslang beroven van hun vrijheid, kwellen en opsluiten, zoals wij dat in de bio-industrie doen.
En jagers dan? hoor ik sommigen denken. Is het tegennatuurlijk als mensen zelf hun voedsel verzamelen? In mijn ogen is een dergelijke bemoeienis in natuurlijke processen net zo wreed en onnatuurlijk als een stuk vlees kopen en het opeten. Ik vermoed echter dat de meeste mensen vegetariër zouden worden als ze zelf moesten jagen, doden, villen, uitbenen enz. En dan verwijs ik graag weer naar datgene waarmee ik dit artikel begon. Wij zijn van nature geen vleeseters en we kunnen niet jagen zonder hulpmiddelen. Dieren schieten in de natuur evenmin met wapens op elkaar.
Maar ik ben ook van mening dat als je wel een stuk vlees uit de supermarkt in je keel propt, je geen recht van spreken hebt met betrekking tot de jacht. Want het is waar… in de natuur heeft Bambi nog een kans.

Jij kunt een verschil maken
Omdat je lichaam gebouwd is op het eten van plantaardig voedsel en vlees eten af-te-leren-cultureel-bepaald-gedrag is, is de overstap naar een vleesloos leven (en eventueel ook visloos) niet moeilijk. Je maakt daarmee echt een verschil. Over dit aangeleerde, cultureel gebonden “Carnisme”, kun je hier een interessant filmpje bekijken.
Als je je hele leven geen vlees zou eten, spaar je de levens van zo’n 1200 dieren uit en van een onbekend aantal vissen en schaal- en schelpdieren, omdat deze niet opgenomen zijn in de berekening.
Per dag worden er in ons land meer dan 1 miljoen dieren geslacht. Dat zijn er 650 per minuut!(Cijfers: Wakker Dier). Dat vlees eten niet nodig is bewijzen de 67 miljoen veganisten die onze wereld telt (cijfers van 2010) In Nederland is zo’n 4,5 % vegetarisch en eet 14,8% van de vleeseters, 1 á 2 keer per week vlees.

Wist je dit?
– De resten van pesticiden die worden gevonden in vlees zijn ook een reden om niet teveel of geen vlees te eten. Vlees bevat namelijk 14 keer zoveel resten van pesticides dan plantaardig voedsel.
– Vegetariërs zijn gezonder dan vleeseters.
– Gemiddeld genomen leven vegetariërs langer.
– Er zijn behoorlijk veel lijsten van bekende vegetariërs. Variërend van Albert Einstein tot Brad Pitt.
– Er over soja nogal wat misverstanden leven bij vleeseters.
– Er een aantal vegetarische instinkers zijn. Zo zit er in veel snoep gelatine dat wordt gewonnen uit huiden en beenderen van dieren en worden sommige E-nummers in producten gemaakt van slachtvet of insecten. De roze kleurstof voor producten zoals roze koeken en aardbeien drinkyoghurt wordt gewonnen uit geplette lijfjes van schildluizen.
– Wij in Nederland de meeste dieren op de minste oppervlakte houden? Volgens cijfers van Milieudefensie leven er in Nederland ongeveer 4 miljoen koeien, 12 miljoen varkens en bijna 100 miljoen kippen.
– Dat sommige koeien zwanger naar de slacht gaan? Dat er in 2017 gefilmd is hoe er bij een varkensslachterij in Tielt kreupele varkens met kettingen uit slachtwagens werden gesleept en dat varkens daar soms levend gekookt worden. Hoe wreed kunnen mensen zijn?
– Dat je net zo schuldig bent als dieren in slachterijen mishandeld worden om op jouw bord te belanden… Kom dan niet aan met woorden dat je een dierenliefhebber bent…
– De Nederlandse veestapel zo enorm groot is dat er een huisarts aan de bel trok. Niet alleen het vlees is ongezond, maar door de enorme uitstoot van de intensieve veeteelt, neemt het aantal gevallen van longkanker ook toe.
– Dat Nederlandse belastingbetalers, jaarlijks zo’n 4,5 miljard euro dokken aan verborgen kosten die voor vleeseters gemaakt moeten worden.
– De meeste religieuze grootheden zich nadrukkelijk uitspreken als tegenstanders van het eten van vlees.
– Dieren dezelfde emoties kennen als mensen? Zij weten wat angst, pijn, eenzaamheid, verdriet en plezier is.

Artikel van Monique Hendriks

Wil jij op vakantie naar een mooi gebied in de Franse Pyreneeën waar op het terrein een vegetarische table d’hôtes gevestigd is? Druk dan eens op de link hieronder:

banner-stilstaand

 

Dit bericht is geplaatst in Algemeen, Inspiratie, Schrijfsels. Bookmark de permalink.

Geef een reactie