Boerenkool met worst (vegetarisch)

Gewoon boerenkool met worst, maar dan vegetarisch… Veel mensen die (beginnend) vegetariër zijn hebben moeite om bepaalde gerechten te voorzien van een smaak die ze een beetje doet denken aan de tijd waarin ze nog vlees aten. En vaak smaakt de boerenkool dan niet meer, omdat de spekjes en rookworst “gemist” worden, althans, ik krijg best vaak te horen van mensen dat ze dat moeilijk vinden. Hoe je boerenkool lekker vega kunt klaarmaken kun je hieronder lezen…

Neem een mega-grote pan, een grote zak boerenkool en geschilde aardappelen.
Snijd de aardappelen in plakjes en doe deze samen met de boerenkool en heet water in de pan. (Deksel er schuin op.)
Het moet ongeveer een minuut of 25 koken. Je kunt daarna alles afgieten en in een grote kom doen, zout erdoor doen en het lekker door elkaar mixen (gebruik de deeghaken op je mixer). Er zijn mensen die er graag boter of melk doorheen doen, maar voor mij hoeft dat niet.

Terwijl de boerenkool kookt, kun je vegetarische bacon bakken (vegetarische slager) of vegetarische spekjes. Zodra de boerenkool gemixt is, kun je die er doorheen mengen.

Ik maak er ook altijd vegetarische knakworsten of vegetarische rookworst bij met een vegetarische jus.
Kleine worstjes snijd ik in stukken en rookworst bak ik meestal in plakken. Zodra de worst goed gebakken is (ik bak alles in olijfolie), voeg ik wat champignon toe in dunne plakjes en een gesnipperd rood uitje. Daarna voeg ik wat water toe, evt. nog wat extra olijfolie en een flinke schep grove mosterd (b.v. Groninger mosterd). Je hoeft daarna alleen nog maar de jus op smaak te brengen met peper en zout of een half biologisch tuinkruiden bouillonblokje. Even lekker laten sudderen en klaar!

Kijk ook eens op de pagina van Le Petit Ermite, een vakantieplek in hartje Katharenland in de Franse Pyreneeën: 

banner-stilstaand

Dit bericht is geplaatst in koken, Koken zonder vlees. Bookmark de permalink.

Geef een reactie