Vegan Chocolade-Cupcakes

vegan-chocolade cupcakes

Eerder bakte ik deze week frambozencupcakes. Ik heb mijn recept ook omgezet in een veganistische variant, die ook zeer smakelijk is ­čÖé Altijd leuk om dingen uit te proberen, zeker als ze goed lukken ­čśë

Ik heb het volgende gedaan:

1 banaan in kleine stukjes gesneden (ter vervanging van ei) en deze in een kom gedaan met 4 eetlepels zonnebloemolie (ter vervanging van boter). 85 gram rietsuiker toegevoegd, 1 flinke eetlepel gezeefde cacao en dit goed doorgeroerd. Daarna 150 gram gezeefd bakmeel toegevoegd, een snufje zout en 100 ml amandelmelk. (De amandelmelk heb ik toegevoegd omdat boter naast vet ook vocht bevat en de olie alleen het vet verving.)
Dit heb ik goed doorgemixt met een mixer zodat het een cakebeslag werd.
Daarna heb ik 50 gram pure chocolade in stukjes gehakt en dat erdoor geroerd.
Om wat extra luchtigheid te krijgen heb ik er ook 1 flinke eetlepel bakingsoda doorheen geroerd.
Het was genoeg beslag voor 8 cupcakes, die ik in een op 180 graden voorverwarmde oven zo’n 20 minuten heb gebakken in papieren vormpjes in een muffin-bakblik.
Door de bakingsoda zijn ze hartstikke mooi gerezen.

Ik wilde een plantaardige topping maken met banaan. Ik ben daar dus maar een beetje mee gaan experimenteren en dat pakte goed uit.
Om een romig effect te krijgen heb ik Alpro Soja Cuisine opklopbaar met 4 theelepels rietsuiker opgeklopt. (Deze Alpro-opklopbare-variant is te vinden in de koeling bij de supermarkt.)
Ik heb 1 banaan in kleine stukjes gesneden en deze besprenkelt met het sap van een halve citroen, om te voorkomen dat de banaan bruin kleurt. Daarna heb ik de banaan door de soja gemixt met een flinke snuf kurkuma (geelwortel) om de plantaardige room op een natuurlijke manier wat extra bananenkleur te geven.
Het sap van de andere helft van de citroen heb ik vermengd met 2 eetlepels gezeefde maïzena en 1 eetlepel gezeefde poedersuiker. Maïzena moet verwarmd worden om op te stijven en dat deed ik in een klein pannetje (schuin op het vuur). Flink geroerd tot het dikker werd en dit door de soja gemixt met de mixer. Wie een nog wat stevigere topping wil, kan iets meer sap verwarmen en er een extra schep gezeefde maïzena doorroeren. De topping stijft op in de koelkast en heeft daar enkele uren voor nodig.

De topping kan op of naast de cupcake geserveerd worden, al dan niet bestrooid met wat cacao. (Zie de foto’s bovenaan.) Het combineerde lekker met de chocolade-bananensmaak van de cupcakes. Is ook een prima toetje. Je proeft absoluut niet dat er geen ei en geen boter in zit en de plantaardige topping heeft een romige bananensmaak. Bovendien is het op deze manier toch een beetje minder calorie├źn, omdat plantaardige room en zonnebloemolie veel minder calorie├źn bevatten dan b.v. slagroom en roomboter. Het is belangrijk om producten als bakmeel, cacao en ma├»zena goed te zeven, want je krijgt dan een veel mooier resultaat zonder klontjes. Scroll naar beneden voor een grotere foto.

┬ę Dit is een recept van Monique Hendriks

choco-vegan

Wil jij op vakantie naar een mooi gebied in de Franse Pyrenee├źn waar op het terrein een vegetarische table d’h├┤tes gevestigd is? Druk dan eens op de link hieronder:

banner-stilstaand

Dit bericht is geplaatst in koken, Koken zonder vlees. Bookmark de permalink.

Geef een reactie