Een portie natuur is gezond

Recent las ik het bericht dat Schotse artsen toestemming hebben gekregen om hun patiënten een portie natuur voor te schrijven met als reden dat de natuur in staat is om de bloeddruk te verlagen en het geluksgevoel te verhogen. Wie anderhalf uur in een bosrijke omgeving vertoeft, vertoont een afname van de hersenactiviteit die typisch geassocieerd wordt met depressie, waardoor depressieve gevoelens afnemen. Sinds ik in de Pyreneeën woon, kan ik beamen dat de natuur rust brengt, maar ook aanzet tot activiteit, want juist de bomen, de bergen, maar ook het dierenleven dat ons hier omringt, laat me dicht bij mezelf komen en maakt me enthousiast om creatief te zijn, door bijvoorbeeld te schrijven of te schilderen.

Steeds meer mensen merken dat ook verstilling wonderen verricht en tegenwoordig is dat een reden voor velen om een bezinningsperiode door te brengen in een klooster. Voor wie de kracht van rust en natuur wil ervaren, maar een verblijf in een klooster of in extreme afzondering een stap te ver vindt, is onze vakantieplek Le Petit Ermite wellicht ook een prettige optie. Wie hier komt om puur vakantie te vieren kan zich bijzonder goed vermaken in de omgeving met allerlei festiviteiten en bezienswaardigheden, maar voor rustzoekers zijn er ook tal van opties. De gîtes van Le Petit Ermite zijn namelijk gesitueerd aan de rand van een Frans Hameau, met uitzicht op een château en de Pyreneeën. Alleen al het uitzicht, dat ook vanuit het bed in de gîtes te zien is, schept al ruimte in je hoofd. De weidsheid van het landschap geeft een heel vrij gevoel waardoor je makkelijker dichter bij jezelf komt. Omdat vlak naast ons terrein zich de ingang bevindt naar het “Fôret des Fanges”, een meer dan duizend hectare groot oerbos, kun je jezelf dagelijks een wandeling cadeau doen van bijvoorbeeld anderhalf uur in de natuur.

Als je helemaal geen zin hebt om de omgeving te verkennen, maar liever werkt aan innerlijke processen en daar wat extra begeleiding bij wenst, dan zijn daar ook diverse mogelijkheden voor, bijvoorbeeld door intuïtief te schilderen, een ontspannende yoga-les te volgen of een Qi-Gong sessie in te plannen. Misschien wil je het wel allemaal doen en dagelijks een leuke activiteit hebben? Ook dat is mogelijk. Een bijkomend voordeel is dat zowel wij, als de externe aanbieders, schappelijke tarieven hanteren, waardoor je niet geconfronteerd wordt met een dure retraite-prijs. Een natuurhuisje huren op ons terrein kost 395 euro voor een week en je kunt zelf bepalen hoeveel je wilt spenderen aan aanvullende activiteiten. Op die manier kun je jezelf een retraite geven en die exact zo vormgeven zoals jij dat wilt. Misschien samen met iemand anders die ook behoefte heeft aan een portie natuur?

Misschien zijn er dingen die je altijd al eens hebt willen doen, maar waar je gewoonlijk geen tijd voor vrij maakt? Roofvogels observeren, zoals de vale gieren en arenden die hier regelmatig rondcirkelen, schilderen of mooie foto’s maken? Ook dat kan heerlijk bij de gîte of in de nabije omgeving.

Verder zijn er hier prachtige plekken die uitnodigen tot bezinning. Je kunt bijvoorbeeld via een prachtige route vanuit de gîte naar het château van Puilaurens wandelen. Je kunt ook naar bijzondere kerkjes gaan, zoals de Notre Dame de Laval en het mysterieuze kerkje van Rennes-le-Château of wandelen door de Gorges van Galamus, waar de heremieten van oudsher al naartoe trokken om de diepten in zichzelf te doorgronden. Er zijn hier overal mooie bergen, en met name de berg van Bugarach is heel speciaal en wordt al sinds oude tijden vereerd. Ook de menhirs hier fungeren als fijne krachtplekken. Veel mensen komen op dit soort natuurplekken tot inzichten over hun leven, over zichzelf en over welke wegen zij in de toekomst willen bewandelen. Natuur, stilte en rust kan van grote betekenis zijn. Onthaasten en bezinnen op zijn tijd, komt je functioneren altijd ten goede. Wij wonen in het hoofdhuis op het terrein, waarin zich ook onze table d’hôtes bevindt, en we kunnen je van dienst zijn met tips als je dat wilt.

Neem eens een kijkje op de pagina van Le Petit Ermite, want in de Zuid-Franse Pyreneeën zijn er zeer uiteenlopende manieren om vakantie te vieren en een gîte op ons terrein, waar zich in totaal maar twee gîtes bevinden, kan misschien net de kleinschaligheid zijn die jij zoekt.

Dit bericht is geplaatst in Algemeen, Creatief, Cursussen, Fotografie, gîtes, Inspiratie, Schilderen, vakantie, wandelen. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord